U Baskiji prijevremeni izbori zbog situacije u Španjolskoj

U Baskiji prijevremeni izbori zbog situacije u Španjolskoj
Foto: EPA

BASKIJA, sjeverna autonomna pokrajina s izraženim zahtjevom za nezavisnost od Španjolske, održat će prijevremene parlamentarne izbore 5. travnja, objavio je predsjednik baskijske vlade Íñigo Urkullu.

Izbori su trebali biti organizirani u rujnu, no stanovnici će izaći na biračka mjesta pet mjeseci ranije.

"Nova vlada koja će biti formirana nakon 5. travnja bit će operativna prije ljeta. Na taj način će moći odobriti proračun i gospodarske mjere iz jedne sigurnije i stabilnije pozicije", rekao je Urkullu na konferenciji za medije u gradu Vitoriji.

Teška situacija u Španjolskoj

On je naveo nekoliko razloga za prijevremene izbore, među njima i političku situaciju u Baskiji, gdje njegova Baskijska nacionalistička stranka (PNV) nema natpolovičnu većinu u baskijskom parlamentu, što joj otežava izglasavanje zakona. Među razlozima je i aktualna situacija u Španjolskoj, gdje je katalonska vlada koja zagovara nezavisnost Katalonije također najavila prijevremene izbore u toj pokrajini.

"U analizi situacije smo uzeli u obzir i opću situaciju u državi. Ne zbog same Katalonije nego kako bi Katalonija mogla utjecati na španjolsku vladu te posljedično na institucije i administraciju", rekao je Urkullu.

Španjolska lijeva koalicijska vlada, formirana prošli mjesec, otpočela je dijalog s katalonskom vladom oko budućeg statusa Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika. Španjolski premijer Pedro Sánchez odbio je zahtjev za referendum o nezavisnosti koji traži regionalna vlada u Barceloni, no pristao je na traženje rješenja kojim bi se prekinula politička kriza na relaciji Madrid-Barcelona nastala organiziranjem zabranjenog referenduma 2017. godine.

Inzistiraju na referendumu

U Baskiji, pokrajini s 2 milijuna stanovnika, na vlasti je umjereni PNV koji bi također htio referendum o nezavisnosti, ali ne inzistira na njemu nego pristaje i na autonomiju. PNV nakon izbora u rujnu 2016. godine ima 28 zastupnika u parlamentu sa 78 mjesta te ima manjinsku vladu zahvaljujući podršci devetero španjolskih socijalista. Oporbena stranka Euskal Herria Bildu s 18 zastupnika inzistira na referendumu.

Španjolski ustavni sud priopćio je krajem prošle godine da ustav ne dopušta referendum ni u jednoj od 17 autonomnih pokrajina u Španjolskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara