Sastali se španjolski premijer i katalonski predsjednik, dogovarali su pregovore

Sastali se španjolski premijer i katalonski predsjednik, dogovarali su pregovore
Foto: EPA

ŠPANJOLSKI premijer Pedro Sanchez sastao se danas s katalonskim čelnikom Quimom Torrom prvi put u godinu dana kako bi dogovorili pregovore s tom regijom koji će započeti kasnije ovaj mjesec.

Planom se želi adresirati zahtjev Katalonije za neovisnošću i poboljšati odnose s tom regijom nakon što se 2017. pokušala odcijepiti od Španjolske. Razgovarat će se o 44 točke, od oporezivanja do decentralizacije, no ne i o pravu na samoodređenje.

"Prošlo desetljeće je bilo žalosno. Nitko nije pobijedio i svi smo izgubili", rekao je Sanchez nakon susreta u Barceloni.

Sanchez želi sve ispočetka

"Španjolska vlada predlaže ponovni početak", izjavio je socijalistički premijer novinarima.

Razgovori između Madrida i katalonske vlade bili su uvjet ljevičarskih separatista iz stranke Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) koja je prošli mjesec bila ključna za potvrdu Sancheza kao premijera, nakon nekoliko mjeseci političkog zastoja.

Secesionistički pokret u toj bogatoj sjeveroistočnoj regiji 2017. je pokrenuo najveću političku krizu u Španjolskoj u nekoliko desetljeća. Katalonija je tada unilateralno proglasila neovisnost nakon referenduma koji su sudovi proglasili ilegalnim.

U nacrtima nadolazećih pregovora Sanchezova vlada pristala je razmotriti katalonski zahtjev za većom fiskalnom autonomijom, obećala je povećati investicije u katalonsku infrastrukturu i proučiti načine izmjena regionalnog sustava javnog financiranja.

Prethodni pregovori završili su neslavno

Prošli krug pregovora o katalonskoj političkoj situaciji, prvi otkad je regionalna vlada 2012. zauzela secesionistički stav, propao je krajem 2018. godine.

Sanchez i Torra istaknuli su kako su puni nade i kako su voljni voditi nove pregovore, no Torra je dodao kako i dalje ostaju velike razlike između dviju strana te da prijedlog Madrida još uvijek nije jasan.

Torra je izrazio žaljenje što je Sanchez odbacio mogućnost autoriziranog referenduma o neovisnosti i da je njegov zahtjev o amnestiji pritvorenih separatističkih čelnika, kao i onih koji su u samonametnutom egzilu, ostao bez odgovora.

"Tražimo otvoren i iskren dijalog koji će se baviti temeljima ovog političkog spora", dodao je Katalonac.

Torrina stranka Junts per Catalunya je uz ERC dio vladajuće separatističke koalicije u regiji.

Torra je prošli mjesec rekao kako planira sazvati prijevremene regionalne izbore, a nakon susreta sa Sanchezom je kazao kako to ne bi trebalo utjecati na razgovore sa Sanchezom. Izbori će biti najranije u svibnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara