U Beogradu pokopan srbijanski premijer Zoran Đinđić

SRBIJANSKI premijer Zoran Đinđić, ubijen u atentatu u srijedu, pokopan je u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

Ubijenog premijera, na "posljednjoj šetnji Beogradom" ispratile su stotine tisuća građana Beograda i Srbije, posuvši cvijeće po svim ulicama kojima je prolazila pogrebna povorka.

Od srbijanskog premijera, u ime stranih izaslanstava, njih više od 70 iz Europe i svijeta, oprostio se predsjedavajući ministarskog vijeća EU Georgios Papandreou, koji je kazao da on, državnici i narodi cijelog svijeta, dijele tugu s obitelji premijera i narodom Srbije i Crne Gore, te da će i dalje ostati vjerni viziji moderne Srbije i Balkana.

"U ovom trenutku, tvoja vizija ostaje živa. Počinitelji ovog teškog zločina neće ostati nekažnjeni, oni moraju biti privedeni pravdi. Oni ne mogu promijeniti ono što si izgradio ti i tvoji prijatelji u Srbiji", kazao je Papandreou, obećajući da će svijet i dalje pomagati one snage u Srbiji koji se bore za mir, demokraciju, sigurnost i razvoj i koje idu dalje ka zajedničkom cilju, zajedničkoj Europi.

"Kao prijatelj, sjećat ću te se Zorane. Nastojat ću da se tvoji snovi ostvare", kazao je Papandreou, izgovarajući "Zbogom Zorane" na grčkom i na srpskom jezikom.

U ime vlade Srbije, od ubijenog premijera Đinđića oprostio se srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić, koji je premijera nazvao "simbolom 21. stoljeća", te kazao da je on Srbiju poveo prema boljem životu i svijetu i na tom putu bio "svjetionik".

"Oni koji su stalno pozivali na tvoj linč, oni su te ubili. Ovi drugi, oni su samo povukli obarač", kazao je ministar Batić, obećavajući da će njegova vlada nastaviti slijediti Đinđićevu viziju.

Božidar Đelić, ministar financija u vladi Srbije, od ubijenog premijera se oprostio s obećanjem da će vlada "do zadnjeg trenutka, do kraja provesti u djelo Đinđićeve ideje".

"Podnijet ću ti jedan izvještaj. Na kraju smo posljednje, zajedničke šetnje, nikad nije bila veća, čak ni 5. listopada. I bila je čudna, čak si uspio policiju i vojsku spojiti. I svi su šutjeli i plakali i znali da će završiti ovdje", emotivnim riječima se od premijera oprostio potpredsjednik Demokratske stranke Zoran Živković.

"Pokušat ću reći ono što mislim da bi nam ti danas rekao. Našim prijateljima iz svijeta bih rekao da ništa neće biti promijenjeno, da ćemo obveze i zadovoljstvo druženja sa svijetom nastaviti, ne tako mudro i učinkovito kao što je to bilo kad si bio s nama, ali ćemo pokušati pratiti ritam, a smjer nećemo mijenjati", naglasio je.

Na kraju sprovoda ubijenog srbijanskog premijera počasni vod Vojske Srbije i Crne Gore ispalio je tri plotuna, odsviran je "Posmrtni marš", a zastava koja je prekrivala njegov lijes predana je njegovoj supruzi.

Bogoslužjem za ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, koje u Hramu svetog Save u Beogradu služe patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle i brojni mitropoliti, vladike i đakoni, počela je oko podne ceremonija njegova posljednjeg ispraćaja.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je premijer Ivica Račan i ministar vanjkih poslova Tonino Picula, slovensko premijer Anton Rop, makedonsko premijer Branko Crvenkovski, rumunjsko premijer Adrian Nastase. Grčku delegaciju predvodi ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou, njemačku šef diplomacije Joschka Fischer i te predsjednik Kraljičina savjeta Robin Cook.

Počast premijeru Đinđiću danas su odali i visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, delegacija Europske komisije predvođena Romanom Prodijem, predsjedavajući OESS-a, nizozemski ministar vanjskih poslova Jaap de Hoop Scheffer i mnogi drugi.

Bogoslužju ubijenom srbijanskom premijeru prisustvuje i diplomatski zbor, predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, brojni crnogorski dužnosnici predvođeni premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, bivši jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica, brojni predsjednici stranaka iz Srbije i Crnoj Gore, predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija, predstavnici sportskih i drugih saveza i drugi.

Cijeli grad je blokiran jakim policijskim snagama, a promet u ulicama kojima će, na putu ka Aleji velikana na beogradskom Novom groblju, prolaziti pogrebna povorka, potpuno je obustavljen još u petak navečer.

Više od 70 izaslanstava iz Europe i svijeta na pokopu srbijanskog premijera Đinđića

Više od 70 izaslanstava iz Europe i svijeta, među kojima i hrvatsko predvođeno premijerom Ivicom Račanom i ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom, te predstavnici brojnih međunarodnih organizacija u subotu su u Beogradu bili nazočni posljednjem ispraćaju ubijenog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, ocjenjujući da je njegova smrt nenadoknadiv gubitak.

Šef Misije OESS-a u Srbiji i Crnoj Gori Maurizio Massaro obećao je daljnju podršku Srbiji i srpskom narodu u reformama "koje je premijer Đinđić tako hrabro započeo".

Posebna izaslanica finskog premijera Elizabeth Rehn izrazila je žaljenje zbog "užasnog ubojstva uglednog premijera", te kazala da je "najbolji način za očuvanje uspomene na njega nastavak njegova djela i borba protiv organiziranog kriminala i za poštivanje ljudskih prava".

Šef UNMIK-a Michael Steiner, ističući da je u Beogradu kao prijatelj premijera Đinđića, ali i izaslanik glavnog tajnika UN-a, kazao je da "ljudi znaju da je Đinđićeva ostavština demokracija i da je Srbiji mjesto u Europi", te izrazio nadu da će demokracija u Srbiji biti dovoljno jaka da nadiđe tešku situaciju nastalu nakon ubojstva premijera.

"Izgubili smo prijatelja, velikog partnera u procesu izgradnje novog prijateljstva i partnerstva Albanije i Srbije i Crne Gore, kao i izgradnje novog Balkana", kazao je Fatos Nano, albanski premijer.

Makedonski premijer Branko Crvenkovski izrazio je spremnost Makedonije da pomogne Srbiji u nastavku demokratskih reformi, mira i stabilnosti u zemlji i jugoistočnoj Europi: "Makedonija je rame uz rame s prijateljima i susjedima", kazao je.

Predsjednik rumunjske vlade Adrijan Nastase izjavio je da je "metak ispaljen u srbijanskog premijera Zorana Đinđića bio metak u budućnost cijele regije", dodajući da stabilnost i sigurnost regije "ovise o događajima u svakoj zemlji pojedinačno".

Predsjedavajući OESS-a, nizozemski ministar vanjskih poslova Jaap de Hoop Scheffer kazao je da je šokiran brutalnim ubojstvom premijera Srbije koji je bio "simbol puta vladavine zakona i međunarodne suradnje", te izrazio nadu da će Srbija slijediti put kojim je krenula sa Zoranom Đinđićem.

Slovenski premijer Anton Rop, konstatirajući da je "danas tužan dan, jer odlazi europski političar koji je imao viziju razvoja Srbije i Crne Gore na putu u Europu", kazao je da će Slovenija nastaviti davati podršku Srbiji na Đinđićevom putu.

Mnogi strani predstavnici tijekom dana će se sastati s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem i ministrima vlade Srbije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara