U borbi protiv edukacije o AIDS-u, Crkva pobila vlastite argumente

RIGAJUĆI vatru na program školske edukacije o AIDS-u, ključni segment kojeg je zaštita korištenjem kondoma, hrvatski su se biskupi, nakon što im je znanost pobila sve druge argumente, pozvali na lijep primjer Ugande, jedine države u Africi koja se uspješno bori protiv AIDS-a.

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za obitelj, Vlater Župan, tako je danas, odmah nakon iznošenja teorije o propusnosti kondoma, izjavio kako je Uganda ujedno "jedina država čiji se koncept borbe protiv AIDS-a ne zasniva na zaštiti od AIDS-a korištenjem kondoma".

Uganda doista jest jedina afrička država koja se prilično uspješno bori protiv epidemije. No ono što biskupi ne znaju, ili se pred kamerama prave da ne znaju, je činjenica da se program borbe protiv AIDS-a u Ugandi od 1986. zasniva na "ABC" modelu prevencije HIV-a i AIDS-a.

Gdje se A odnosi na apstinenciju (Abstinence), B na vjernost (Be faithful), a C ne označava Crkvu (Church) ili Krista (Christ), kako se biskupi prave ludi ili svjesno obmanjuju javnost, već kondome (use Condoms).

Štoviše, prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, od 1990. do danas postotak stanovništva koji u Ugandi koristi kondome povećao se sa 7% na 85% u urbanim sredinama, odnosno 50% u ruralnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to zahvaljujući nacionalnom programu seksualne edukacije u školama i putem radija, financiranom od strane USAID-a, koji propagira sigurni seks i korištenje kondoma. Zahvaljujući, dakle, upravo onoj strategiji na koju je crkva u Hrvatskoj graknula, koristeći se pritom primjerom koji dokazuje sve, samo ne ono što biskupi tvrde.

No laži crkve po ovom pitanju, nisu nimalo bezazlene. Od HIV-a, neosporno najstrašnije pandemije u povijesti svijeta, trenutno boluje više od 40 milijuna ljudi, a godišnje umre više od 3 milijuna ljudi. Lažući, crkva svjesno potpomaže širenje bolesti.

"Kršćanski moral" u ovom je slučaju biskupima očito važniji i od istine i od ljudskih života, koji se programom edukacije u školama nastoje zaštititi.

Matija Babić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara