Pandemija u britanskim domovima za starije: Umrlo najmanje 20.000 štićenika

Pandemija u britanskim domovima za starije: Umrlo najmanje 20.000 štićenika
Foto: Epa

U DOMOVIMA za starije u Engleskoj i Walesu tijekom pandemije covida-19 umrlo je najmanje 20.000 ljudi više nego u istom razdoblju prethodnih godina, po izračunu agencije Reuters na temelju službenih podataka.

U osam tjedana do 1. svibnja u domovima za starije u Engleskoj i Walesu ukupno je od svih uzroka umrlo 37.627 ljudi, po podacima Nacionalnog ureda za statistiku (ONS). 

Na temelju usporedbe s prosječnim tjednim brojem smrtnih slučajeva u istom razdoblju tijekom posljednjih pet godina agencija Reuters je izračunala da je u Engleskoj i Walesu ove godine bilo 19.900 smrtnih slučajeva više.

U Britaniji više od 30.000 mrtvih od koronavirusa

Taj broj isključuje još stotine umrlih u Škotskoj i smrtne slučajeve nakon 1. svibnja. Neki štićenici tih domova su prebačeni u bolnice i tamo su umrli te ni oni nisu uključeni u ovu statistiku. 

Usporedbu broja smrtnih slučajeva s prosječnim mortalitetom statističari smatraju najtočnijim načinom za procjenu posljedica pandemije, uključujući slučajeve izravno uzrokovane pandemijom i neizravno uzrokovane slučajeve, primjerice uslijed smanjenja skrbi za druge zdravstvene probleme.  

Broj umrlih od covida-19 u Ujedinjenom Kraljevstvu sada je prešao 30.000, što je uvjerljivo najviše u Europi, pokazali su novi podaci objavljeni u utorak. Takav broj potiče dodatna pitanja o upravljanju vlade Borisa Johnsona krizom zbog širenja zaraze novim koronavirusom.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara