U Budvi zabranjuju paštete turistima, kazne do 700 eura?

U Budvi zabranjuju paštete turistima, kazne do 700 eura?
Ilustracija: Index

OPĆINA Budva u Crnoj Gori odlučila je, kako kaže, uvesti red u gradu za vrijeme sezone, i to drakonskim kaznama koje ciljaju prvenstveno turiste.

Gradske vlasti planiraju uvesti kazne za hodanje bez odjeće, jelo i piće na javnoj površini i druge prijestupe.

Budva se tu očito ugledala na Hrvatsku, odnosno na Hvar, gdje su gradske vlasti još na ljeto 2017. uvele kazne za šetnju bez majice u iznosu od 500 eura, a za šetnju u kupaćem kostimu 600 eura, dok je za jelo i piće na javnoj površini previđena kazna od 700 eura. 

Kazne za hodanje bez odjeće i jelo na javnoj površini po uzoru na Hvar

Kako piše crnogorska Radiotelevizija Budva, nadležne službe u tom gradu pozvale su građane da zbog značaja Odluke o komunalnom redu u svakodnevnom funkcioniranju grada, građana, privrednih subjekata, turista, kao i njihovog odnosa prema zajedničkim javnim površinama u što većem broju pomognu svojim sugestijama u kreiranju nacrta Odluke o komunalnom redu. 

"Važnost ove Odluke, kao i pravila i ograničenja ponašanja na javnim površinama moguće je sagledati u odlukama gradova susjednih država gdje je, primjera radi, na Hvaru turistima istaknuto obavještenje o pravilima i kaznama koje ih očekuju u slučaju neprimjerenog ponašanja, pa je tako za šetnju bez majice predviđena kazna od 500 eura, a u kupaćem kostimu 600 eura, dok kazna za jelo i piće na javnoj površini iznosi 700 eura", priopćili su iz nadležnih općinskih službi, a prenosi RTCG. 

Odlukom se, kako su istaknuli, mogu propisati i razna druga pravila ponašanja koja bi regulirala slične probleme parkiranja, sušenja odjeće, odlaganja smeća, izgleda zgrada, glasne glazbe itd. 

Kazne od iduće sezone

Kako ova Odluka proizlazi iz Zakona o komunalnim djelatnostima, iz nadležnih općinskih službi ističu da je potrebno da svi građani sudjeluju u njezinom formiranju. 

"Zbog gore navedenog, javni poziv za prethodno konzultiranje trajat će dva mjeseca, kako bi se pripremio nacrt Odluke o komunalnom redu koji će biti na javnoj raspravi u produženom roku, da bi sve zainteresirane osobe kroz ovu Odluku mogle riješiti probleme koji do sada nisu bili definirani postojećim propisima“, kažu nadležne općinske službe.

"Svakako, ova Odluka bi trebala biti važeća već za sljedeću godinu. Vrlo brzo će ući u javnu raspravu, a do jeseni i u skupštinsku proceduru. Ideja je kompleksna i široka, a u javnosti je izvučeno samo nekoliko sankcija za određena ponašanja. Jedna regija treba pokazati i prikazati turistima sve što ima, od prirode, povijesti i kulture, ali ne treba se ponižavati", rekao je za srpske Novosti Dragan Ivančević, predsjednik Odbora za ugostiteljstvo i turizam Privredne komore Crne Gore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara