U četvrtak lansiranje broda Progres s hranom i opremom za ISS

LANSIRANJE svemirskoga broda Progres s hranom i opremom za astronaute u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) predviđeno je za četvrtak iz Svemirskoga centra u Bajkonuru u Kazahstanu, a brod bez posade Progres M48 natovaren otpadom u srijedu se odvojio od ISSa, izjavio je djelatnik moskovskog kontrolnog centra Viktor Blagov.

On je u srijedu najavio da će se Progres M-48 raspasti i izgorjeti u Zemljinoj atmosferi, a njegovi ostaci pasti u Tihi ocean na potezu između Novog Zelanda i Južne Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovim riječima, do za subotu predviđenoga pristajanja novog svemirskog broda s hranom i opremom za astronaute uz ISS, postaja će ostati bez glavnog izvora pogona u izvanrednim situacijama.

Objasnio je da se u takvim situacijama predviđa upotreba manjih potiskivača koji su u stanju postaju skrenuti s putanje opasnih svemirskih tijela. "Jedino što bi moglo ugroziti ISS je neki meteorit", rekao je Blagov za Itar-Tass, dodavši kako su izgledi za to minimalni.

Nakon odvajanja od ISS-a Progres mora obletjeti Zemlju tri puta prije nego što se aktiviraju uređaji koje će omogućiti njegov raspad, a zatim i sagorijevanje u atmosferi, rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara