U Crnoj Gori na snagu stupio zakon o zabrani pušenja, kazne i do 20 tisuća eura

U Crnoj Gori na snagu stupio zakon o zabrani pušenja, kazne i do 20 tisuća eura
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U CRNOJ GORI je stupio na snagu zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda kojim se po treći put pokušava zabraniti pušenje cigareta u kafićima, restoranima i javnim ustanovama. 

Prethodna dva pokušaja uvođenja sličnog zakona 2005. i 2011. propala su jer su se ugostitelji uspjeli dogovoriti s crnogorskom vladom da plaćaju dodatnu taksu državi od 1 eura po četvornom metru restorana ili kafića kako bi se u njima moglo pušiti.

U cilju je zaštita građana

Crna Gora je rekorder u Europi po broju pušača jer duhan konzumira svaki treći Crnogorac stariji od 18 godina, dok od raka pluća godišnje oboli 400 osoba ili blizu 0,1 posto ukupne crnogorske populacije.

U crnogorskom ministarstvu zdravstva kažu da cilj zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda nije kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovi kazni, nego zaštita zdravlja svih građana.

"Zdravstveni sustav ima obvezu skrenuti pozornost na pogubne utjecaje duhanskog dima na zdravlje ljudi. Zato je bit odredbi novog zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, i to bez kompromisa'', priopćila je u srijedu Slađana Pavlović iz crnogorskog ministarstva zdravstva.

Novi zakon predvidio je kaznu i do 20 tisuća eura za pravnu osobu koja ga ne poštuje, dok fizičke osobe koje puše u zatvorenom javnom i radnom prostoru i izlažu druge duhanskom dimu, kao i oni koji konzumiraju duhanske proizvode u sobama i apartmanima za smještaj gostiju, mogu biti prekršajno kažnjeni s 30 do 1000 eura.

Dozvoljena je prostorija za pušače

Ugostiteljima je ostavljena mogućnost da jednu prostoriju unutar objekta odrede za pušače. Ona ne smije biti manja od 10 četvornih metara i mora zauzimati više od 20 posto radnog, odnosno javnog prostora te iz nje ne smije biti omogućen protok dima u ostatak prostora.

Iako je zabrana pušenja na javnim mjestima stupila na snagu u špici turističke sezone, u crnogorskom ministarstvu zdravstva vjeruju da to neće ugroziti prihode od turizma. S druge strane, ugostitelji tvrde da već prvog dana trpe posljedice ovog zakona.

“Gosti su nam se danas masovno vraćali s vrata po saznanju da više ne mogu pušiti u lokalu. Ako se ovako nastavi, samo poslovanje će nam biti ugroženo”, kazao je jedan od ugostitelja za portal investitor.me

Ugostitelji kao i 2011. prijete da će, ako im padnu prihodi zbog manjka gostiju konzumenata duhana, biti primorani provesti radikalne mjere poput smanjenja broja radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara