U Dvoru počeo okrugli stol protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

U DVORU je danas počeo prvi zeleni okrugli stol "Odlagalište nuklearnog otpada Trgovska gora", koji su zajednički organizirali Ekoudruga "Una" iz Dvora, dvorsko Općinsko poglavarstvo i nevladine ekološke udruge iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na okruglom stolu nazočni su i predstavnici lokalne uprave iz Hrvatske i BiH, predstavnici nevladinih ekoloških udruga, stručnjaci za zaštitu okoliša te saborske zastupnice Marijana Petir (HSS) i Dorica Nikolić (HSLS).

Prije okruglog stola u Dvoru je održan prosvjedni skup protiv gradnje odlagališta niskog i srednje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kod Dvora, u kojem je sudjelovalo oko 150-ak građana Dvora.

Sudionici prosvjeda i priređivači skupa organizirali su i potpisivanje peticije protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, koju je u prvih sat vremena potpisalo 100-njak osoba.

Zeleni okrugli stol otvorio je predsjednik Eko-udruge "Una" iz Dvora Željko Utvić, istaknuo da će se građani Dvora i hrvatskog Pounja svim raspoloživim zakonskim i političkim sredstvima suprotstaviti gradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

Negodovao je i što se pozivu na okrugli stol u Dvoru nisu odazvali predstavnici Vladine Agencije za posebni otpad. Pročitao je i njihovo pismo u kojem navode da na skupu ne bi mogli iznijeti ništa novoga te da smatraju da njihovo prisustvo nije neophodno.

Sudionike skupa u ime stanovnika općine Dvor pozdravio je općinski načelnik Nikola Carić, citiravši Sokratovu misao "Moje siromaštvo dokaz je moje nevinosti", te izrazio želju da područje Dvora i dalje ostane siromašnu ali i nevino od nuklearnog otpada, a da rijeka Una ostane bistra, čista, lijepa i nezagađena.

Saborska zastupnica HSLS-a Dorica Nikolić, iznoseći stajalište te stranke naglasila je da Hrvatska nema ni jednu pogodnu lokaciju za odlagalište opasnog otpada i da se gradnja odlagališta ne može dopustiti.

Saborska zastupnica HSS-a iz Sisačko-moslavačke županije Marijana Petir rekla je da Hrvatskoj ne treba odlagalište opasnog otpada bez obzira na ratificirani sporazum o Nuklearnoj elektrani Krško.

"Mislim da ima još dovoljno prostora da se sa Slovenijom dogovorimo o zbrinjavanju otpada", rekla je Petir.

Zastupnica HSS-a zatražila je i reviziju plana prostornog uređenja Hrvatske i da se Trgovska gora izbaci iz tog prostorno-planskog dokumenta kao moguća lokacija odlagalište. "Zeleni okoliš vredniji je nego zeleni novac, jer se novac ne može jesti", rekla je zastupnica Petir.

Protiv gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori su i predstavnici općine Bužim i Unsko-sanskog kantona, iz BiH. Naglasili su da stanovništvo tog pograničnog dijela Bosne i Hercegovine ne želi u svojoj blizini odlagalište opasnog otpada, već želi očuvati zdrav okoliš i razvijati ekološku poljoprivredu.

Kako je najavljeno, sudionici okruglog stola u Dvoru popodne će donijeti Deklaraciju kojom će od vlada Hrvatske i BiH zatražiti da se na Trgovskoj gori ne gradi odlagalište opasnog otpada, te će iznijet stajalište da u Hrvatskoj uopće ne treba graditi takvo odlagalište, doznaje se od predsjednika dvorske Eko-udruge "Una" Željka Utvića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara