U erupciji vulkana na Novom Zelandu poginule su majka i kći iz Australije

U erupciji vulkana na Novom Zelandu poginule su majka i kći iz Australije
Foto: EPA

DVIJE žene, majka i kći iz Australije, prve su potvrđene australske žrtve erupcije vulkana na novozelandskom Bijelom otoku koja je u ponedjeljak odnijela najmanje šest ljudskih života, prenose mediji.

U erupciji vulkana na Bijelom otoku, udaljenom oko 50 kilometara od istočne obale Sjevernog otoka, jednog od dva glavna novozelandska otoka, život su izgubile 47-godišnja Julie Richards iz Brisbanea i njezina 20-godišnja kći Jessica, izjavio je prijatelj obitelji John Mickel za Sky News.

Poginulih je zasad šestero, a pretpostavlja se da je još osam osoba preminulo na otoku, koji je još uvijek opasan za akcije spasilačkih ekipa.

Smrtonosne erupcije na tom otoku nije bilo 115 godina

U vrijeme erupcije na otoku se nalazilo 47 ljudi. Od toga 24 iz Australije, devet iz SAD-a, pet je bilo novozelandskih državljana, četiri njemačka te po dvoje ljudi iz Kine i Velike Britanije i jedna osoba iz Malezije.

Australska majka i kći na Novi Zeland otputovale su u ponedjeljak te su se kući trebale vratiti za vikend.

Vulkan na Bijelom otoku, poznat pod nazivom Whakaari na maorskom, jedan je od najaktivnijih na Novom Zelandu i popularna je turistička destinacija. Sedamdeset posto vulkana nalazi se ispod mora. Vulkanolozi kažu da je vulkan izbacio pepeo i dim preko 3,5 kilometara u zrak, a golemi oblaci dima bili su vidljivi na Sjevernom otoku.

Posljednja smrtonosna erupcija dogodila se 1914., kada je poginulo 12 rudara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara