U financijskim problemima 48 posto hrvatskih građana

PREMA rezultatima novog vala istraživanja  - GfK barometar (ožujak 2007.) hrvatska kućanstva ne očekuje neki veći pomak prema boljem životu u narednih godinu dana. Promatrano kroz  ocjene građana vezane na obiteljske financije te cijene i nabavke trajnih dobara, za mnoge,  kvaliteta života baš i nema velike šanse napredovati u pozitivnom smjeru.

Za 53% hrvatskih kućanstava financijsko stanje ostaje nepromijenjeno u odnosu na prošlu godinu ali i za slijedećih godinu dana. Oko jedne petine iskazuje da im se financijsko stanje ipak donekle popravilo, a  približno 30% kućanstava se nada nekom poboljšanju u slijedećih godinu dana. Jedna četvrtina kućanstava izjasnila se da živi lošije nego pred godinu dana a gotovo petina kućanstava koja misli da će se njihovo  financijsko stanje još pokvariti u narednih godinu dana.

Segment kućanstava koji zaista teško preživljava iznosi oko 34%, ali  tome treba još dodati još 14% onih koji su prisiljeni trošiti raniju štednju ili se dodatno zaduživati. Premda malo opada segment onih koji moraju trošiti raniju štednju, sveukupno financijsko stanje kućanstava ne ohrabruje - gotovo polovica - 48% ih ima financijske probleme. Nedostatnost financijskih sredstava više naglašavaju kućanstva u Lici, Kordunu i Banovini te u Slavoniji.

Najveći pesimizam u tekućoj godini, vezano uz procjenu financijskog stanja kućanstava, izražavaju na području  Like, Korduna i Banovine te u Sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji (najmanji u Dalmaciji, Istri s Primorjem i Zagrebu s okolicom), tu su i naselja do 2 000 stanovnika, zatim i kućanstva s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstava do 2 000 kuna. S rastom starosti raste i pesimizam u pogledu predstojeće financijske situacije.

Ispitanici smatraju da su cijene u velikoj mjeri (86% misli tako) rasle u proteklih godinu dana, ali i da će cijene i dalje rasti - 79% to ističe. Za potrebne nabavke trajnih dobara - 46% kućanstava ostat će gotovo na istoj razini kao i godinu dana ranije, dok - oko 39% - ipak planira  nešto veća ulaganja, ali to je isto kao i u prethodnom razdoblju (39%).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara