U Francuskoj ozlijeđeno 29 policajaca i zapaljeno 1408 automobila

MLADI izgrednici naoružani zračnim puškama ranili su u nedjelju 29 policajaca, što je obilježilo 11-tu uzastopnu nasilnu noć u Francuskoj, izvijestila je policija u pariškom predgrađu Grigny.

Dva policajca pogođena zračnim mecima hospitalizirana su zbog ozlijeda vrata i noge, nakon što je skupina izgrednika na njih otvorila vatru u Grignyu.

Ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkotzy posjetio je ozlijeđene policajce u bolnici gdje je pokazao policijsku kacigu oštećenu zračnim mecima. "Očito je, gađali su u glavu", rekao je.

Izgrednici su bacali na policiju kamenje i druge predmete, a potom su neki od njih izvadili vatreno oružje pucali na policiju.

U nedjelju navečer neredi su nastavljeni i u gradovima Touluseu, Nantesu, Strasbourgu, Rennesu, Orleansu.

U Touluseu je zapaljeno 30-tak automobila, a nemiri se šire prema središtu grada, izvijestila je policija.

U Orelansu je ranjen policajac kada su izgrednici bacali molotovljeve koktele na tramvaje, autobuse i automobile.

Dvije osobe ozlijeđene su kada je skupina mladića zapalila autobus u Saint Etienneu, gdje su vlasti potom zaustavile svaki gradski promet. Policija u tom gradu kaže i da je zapaljena osnovna škola, dok je u predgrađu grada Roaennea zapaljeno osam kamiona.

Automobili i kante za smeće gore i u Nantesu, Rouenu i Rennesu.

Do ponoći u nedjelju 34 policajca požalilo se na ozljede, zapaljeno je 528 automobila, a uhićeno je 95 osoba.

U subotu je, pak, zapaljeno 1.295 automobila, a policija je uhitila 349 osoba.

Policija je izvijestila da od 27. listopada kada je počelo nasilje na ulicama francuskih gradova nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj.

U nemirima u francuskim predgrađima u noći s nedjelje na ponedjeljak zapaljeno je 1.408 automobila, a uhićeno je 395 ljudi, što je najgora bilanca u zadnjih jedanaest noći nasilja, objavila je policija.

U noći sa subote na nedjelju, dosad najgoroj, zapaljeno je 1.295 automobila, a uhićeno je 312 ljudi.

Nemire je potaknula nesretna smrt dvojice mladih imigranata 27. listopada u Clichy-sour-Boisu, u blizini Pariza. Mladići su mislili da ih goni policija.
Nasilje se poput požara proširilo na siromašna predgrađa diljem zemlje u kojima su bijeda, školski neuspjesi i osjećaj socijalne isključenosti stvorili eksplozivnu kombinaciju.

Protekla noć bila je najnasilnija dosad. Ozlijeđeno je 36 policajaca, od čega dvojica u pucnjavi u pariškoj regiji.

Chirac traži načine za očuvanje reda i mira

Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je u nedjelju, u povodu nereda koji potresaju francuska predgrađa već jedanaesti dan zaredom, da je prva i najvažnija zadaća njegove vlade očuvanje javnog reda i mira.

"Apsolutni prioritet ponovna je uspostava sigurnosti i javnog reda", rekao je Chirac nakon kriznog sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Zakon mora imati konačnu riječ", rekao je.

"Republika je odlučna biti jača od onih koji žele širiti nasilje i strah", dodao je.

Francuski premijer Dominique de Villepin izjavio je da će vlada ubrzati pravosudne postupke protiv svih koji sudjeluju u neredima te da će snage sigurnosti biti pojačane gdje god to bude potrebno.

Najavio je također da će se u ponedjeljak obratiti javnosti putem nacionalne televizije i objasniti vladin plan za zaustavljanje nemira.

Ulični nemiri koji traju od 27. listopada nastavljeni su i u nedjelju predvečer kad su skupine izgrednika nastavile paliti aute i kontejnere s otpadom u Nantesu, Orleansu i Rennesu, dok su se policija i vatrogasci pripremili na još jednu dugu noć nasilja i požara.

Francuska muslimanska skupina objavila fetvu protiv nasilja

Jedna od najvećih francuskih islamističkih skupina u nedjelju je proglasila fetvu (vjerski ukaz) protiv nasilja nakon što su francuski dužnosnici izjavili da bi muslimanski militanti mogli dijelom stajati iza nasilnih prosvjeda koji zadnjih desetak dana tresu francuske gradove, posebno pariška predgrađa.

Unija francuskih islamističkih organizacija (UOIF) pozvala se na Kuran i Proroka Muhameda u znak potpore religijskom proglasu kojim osuđuje nasilje i destrukciju.

Brojni izgrednici su sjevernoafrički Arapi i Afrikanci za koje se pretpostavlja da su Muslimani, a ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy i drugi francuski dužnosnici izrazili su sumnju da su izgrede izazvali islamistički militanti, manipulirajući gnjevnim tinejdžerima, a kako bi pružili otpor Francuskoj.

Muslimansko stanovništvo iz francuskih predgrađa, pak, tvrdi, da razlozi gnjeva leže u nezaposlenosti i diskriminaciji, a ne u religiji. U Francuskoj, naime, živi pet milijuna Muslimana koji čine osam posto populacije, a mnogi od njih smatraju se građanima drugog reda.

"Službeno je zabranjeno svakom Muslimanu koji traži božju milost i zadovoljstvo da sudjeluje u bilo kakvim postupcima koji slijepo narušavaju privatno i javno vlasništvo ili predstavljaju napad na nečiji život", stoji u fetvi.

"Sudjelovanje u takvim nasilnim radnjama je zabranjen čin", ističe se u ukazu, u kojemu piše da se primjenjuje na "svakog Muslimana koji žiivi u Francuskoj, bio on građanin ili gost Francuske".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara