U Haagu počinje suđenje "srebreničkom krvniku" Zdravku Tolimiru

U Haagu počinje suđenje "srebreničkom krvniku" Zdravku Tolimiru

Tekst: I.Kri.
Foto: AFP

DANAS će na Haškom sudu početi suđenje umirovljenom generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru koji je optužen za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici.

Tolimir je optužen za genocid, udruživanje radi počinjenja genocida, istrebljenje, ubojstva, progon, prisilno premještanje i deportaciju muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine. U optužnici stoji kako je vojska RS ubila oko 7 tisuća muslimana iz Srebrenice na više lokacije u okolici Zvornika i Bratunca. Tolimir je tada bio pomoćnik Glavnog štaba VRS na čijem čelu je bio Ratko Mladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje nejasno je li Tolimir uhićen u Republici Srpskoj ili u Beogradu

Tolimira se optužuje i da je osobno nadgledao ubojstva 1700 muslimana na farmi Branjevo i u Prilici. U optužnici stoji kako su predvodnici zločinačkog poduhvata bili Ratko Mladić i Radovan Karadžić, a njihov cilj je bio trajno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

Nejasno je ostalo pitanje gdje je uhićen Zdravko Tolimir u lipnju 2007. godine. Srpske vlasti su tvrdile kako je uhićen u Republici Srpskoj, koja ga je i izručila Haagu, dok je Tolimir u prvom obraćanju sudu izjavio da je uhićen u svom stanu u Beogradu te su ga preko Drine prebacili u Republiku Srpsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara