U Hrvatskoj nema dovoljno radnika za energetsku obnovu zgrada, treba ih dvostruko više

U Hrvatskoj nema dovoljno radnika za energetsku obnovu zgrada, treba ih dvostruko više

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

TIJEKOM iduće dvije godine u Hrvatskoj je u planu energetska obnova oko 600 višestambenih zgrada u vrijednosti milijardu kuna pa gotovo svi fasaderski obrti ili tvrtke trebaju dvostruko veći broj fasadera, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Hrvatske udruge fasadera.

Predsjednik udruge Juro Tunanović rekao je da svi nastoje posao obaviti što je moguće jeftinije, dok istodobno nema dovoljno radnika pa je nastao nesrazmjer između cijena obnove zgrada i plaća radnika.

Obnova će se teško provesti u roku

Kazao je da će se od ukupno 600 zgrada u Hrvatskoj oko 130 obnavljati u Rijeci. Obnavljaju se i zgrade koje nisu ušle u program energetske obnove pa će se do kraja 2019. u Rijeci obnoviti oko 250 zgrada. 

No radilo se neplanski pa nedostaje stručnih radnika i obnova će se teško provesti u zadanim rokovima, kazao je Tunanović.

Podsjeća da se još 2013. znalo da će započeti energetska obnova zgrada te istaknuo kako radnika nedostaje u cijeloj Europi, ali da se u Hrvatskoj ne postižu cijene kakve su u Austriji ili Njemačkoj pa je kvalitetne majstore teško zadržati.

Dragocjeni radnici

Tunanović smatra da su poslodavci prinuđeni povećati satnice radnika.

"Preostale radnike moramo držati kao kap vode na dlanu kako bismo poslove odradili na vrijeme", dodao je i naglasio kako je izgledno da će obnova ili drugi građevinski radovi postati izuzetno skupi, gotovo nedostižni za građane s prosječnim primanjima, jer će cijena rada biti visoka.

Prema njegovoj procjeni, u Rijeci sada nedostaje oko 500 građevinskih radnika, najviše fasadera. Fasaderi imaju ugovorene poslove za godinu dana i stalno dobivaju nove upite. Rekao je kako se događa da se za obnovu nitko ne javlja jer su obrtnici i tvrtke unaprijed ugovorili brojne poslove.

Tajnik udruge Dževad Osojkić dodao je da su najbolji radnici otišli u inozemstvo, a da poslodavci preko Zavoda za zapošljavanje ne mogu dobiti kvalitetnog radnika. Ustvrdio je da je plan energetske obnove rađen bez sudjelovanja izvođača radova i bez proizvođača.

"Nije trebalo u kratkom vremenu obnavljati toliko zgrada kada se znalo da mi to nećemo moći odraditi", istaknuo je dodavši da istodobno imamo puno nezaposlenih te upozorio da je moguć dolazak inozemnih izvođača radova s većim cijenama.

Kvalitetne radne snage nema više ni u BiH

Na pitanje o uvozu radne snage, Tunanović je odgovorio kako se događalo da veće tvrtke odjednom zaposle i po sto stranih radnika pa ih manji izvođači ne stignu angažirati.

Dodao je da je za 2018. povećana uvozna kvota građevinskih radnika, ali da je među njima malo fasadera te da bi kvote trebalo određivati po sektorima, a ne struci, jer se događa da dođe previše soboslikara, a premalo fasadera.

"Kvalitetne radne snage nema više ni u BiH, budući da i ti radnici odlaze u zapadne zemlje, pa treba razmišljati iz kojih ih zemalja uvesti", rekao je dodavši da će se kvalitetnim radnicima iz inozemstva ubuduće morati osigurati socijalizacija i stanovanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara