Kolone na granicama. Neki državljani BiH odlaze zbog straha od novih mjera

Kolone na granicama. Neki državljani BiH odlaze zbog straha od novih mjera
Foto: HAK

NA graničnim prijelazima od jutra se stvaraju gužve. Prema podacima HAK-a, velike su kolone na granici sa Slovenijom, gdje se na ulazu u Hrvatsku na pojedinim prijelazima čeka i više od dva sata.

Bosanci i Hercegovci zbog novih mjera i straha napuštaju Hrvatsku

Mnogi Bosanci i Hercegovci koji nemaju dvojno državljanstvo spremaju spremaju se napustiti Hrvatsku zbog najave o strožim mjerama na granici, javlja Avaz.

Strahuju da bi i vlasti BiH mogli uvesti takve mjere jer bi onda svi oni koji ljetuju na hrvatskoj obali u povrtaku u svoju zemlju morali u samoizolaciju. 

Stvaraju se kolone vozila na izlasku iz Hrvatske. HAK javlja da se na granici s BiH, na izlasku iz Hrvatske, čeka po pola sata.

U Hrvatskoj pola milijuna turista

U Hrvatskoj boravi više od pola milijuna turista od kojih je oko 430.000 stranih, a najviše inozemnih gostiju iz Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke i Mađarske, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te u nautičkom charteru (sustav eCrew), na današnji dan u hrvatskim destinacijama prvi put u ovoj godini boravi više od 500.000 turista, od kojih je oko 430.000 stranih turista. U ovom trenutku najviše inozemnih gostiju dolazi s tržišta Njemačke, Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke i Mađarske, naveo je HTZ.

"Najveći turistički promet ostvarujemo s onih tržišta na kojima provodimo intenzivne promotivne aktivnosti koje za cilj imaju pozicioniranje naše zemlje kao zanimljive, ali prije svega sigurne turističke destinacije. Ostvareni rezultati dokazuju kako smo u tome i uspjeli jer je Hrvatska jedna od rijetkih turističkih destinacija Mediterana u kojoj se ostvaruje turistički promet", istaknuo je direktor HTZ-a Kristijan Staničić.

Najviše turista u Istri

Goste s dalekih izvaneuropskih tržišta, ali i s tržišta Velike Britanije, Francuske ili Skandinavije očekuje se tijekom sredine srpnja s povećanjem broja aviolinija koje će, procjenjuje Staničić, pozitivno utjecati na cjelokupni promet u zemlji, a posebice na rezultate destinacija srednjih i južnih dijelova Dalmacije.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić pritom je naglasio kako je i dalje od iznimne važnosti odgovorno ponašanje te pridržavanje i poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. 

U dosadašnjem dijelu srpnja, odnosno u razdoblju od 1. do 10. srpnja, u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 600 tisuća dolazaka (46 posto rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani) i 4,4 milijuna noćenja (53 posto rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani).

Promatrajući noćenja ostvarena u istom razdoblju po županijama, najviše ih je ostvareno u Istarskoj (1,2 milijuna noćenja), Primorsko-goranskoj (975.000 noćenja) i Zadarskoj županiji (819.000 noćenja). Slijede Splitsko-dalmatinska županija sa 706.000 noćenja, Šibensko-kninska s 321.000 noćenja, Dubrovačko-neretvanska sa 188.000 noćenja te Ličko-senjska županija sa 167.000 noćenja u srpnju. 

Najviše je noćenja u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno u destinacijama Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj, Poreč, Umag, Crikvenica i dr.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara