Markićkina udruga dobila 417.000 vaših kuna, sad se više ne žale na sisanje proračuna

Markićkina udruga dobila 417.000 vaših kuna, sad se više ne žale na sisanje proračuna
Ilustracija: Index (FaH,Nacionalna zaklada)
 
"'NACIONALNA zaklada za razvoj civilnog društva: Još jedna javna institucija preko koje nevladine udruge i Platforma 112 sisaju državni proračun', 'Za njih nema krize: 7,5 milijuna državnih kuna podijelili udrugama bliskim vlasti'!, 'Oni koje je SDP financirao milijardama hvale Milanovićevu koaliciju i stranku obitelji Puljak!', 'Hasanbegović i Esih podnijeli amandman na proračun: Traže smanjenje sredstava za Nacionalnu zakladu za civilno društvo, evo kome bi preusmjerili novac!', 'Dvostruki kriteriji privilegiranih udruga Nacionalne zaklade koje napadaju Hasanbegovića!'", samo su neki naslovi, odnosno dio kampanje koju je sve do kraja ove godine vodila udruga "U ime obitelji" Željke Markić protiv Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. 

 
 
Dobivat će po 139 tisuća kuna sljedeće tri godine 
 
No nakon što je Zaklada prošli tjedan objavila Pregled odobrenih institucionalnih podrški udrugama, izostala je uobičajena medijska kanonada na portalu Narod, glasilu udruge "U ime obitelji", o tome kako se javni novac daje privilegiranim udrugama.
 
Mogući razlog je činjenica da se među dobitnicama, odnosno kako sama Udruga kaže, privilegiranim društvom, našla upravo homofobna vjerska udruga "U ime obitelji" kojoj je odobreno 139 tisuća kuna godišnje sljedeće tri godine.
 
"Sukladno prijavama na natječaj za dodjelu institucionalnih podrški stabilizaciji i/ili razvoju udruga koji je Nacionalna zaklada raspisala 16. kolovoza 2017. godine i rezultatima procjene Procjenjivačkog tijela, Upravni odbor Nacionalne zaklade donio je Odluku o odobravanju 32 institucionalnih podrški stabilizaciji i/ili razvoju udruga u ukupnom iznosu do 5,7 milijuna kuna", stoji na službenim stranicama Udruge kao i da su iznosi odobreni na razdoblje od tri godine. 
 
Htjeli Zakladi oduzeti novce i dati ih ministarstvima
 
Zanimljivo je kako je Markićkina udruga dosad optuživala da nevladine udruge sišu proračunski novac putem Zaklade. Imali su svojedobno i čudnu računicu prema kojoj su optužili Zakladu da 76 posto njihova novca završi na računu lijevo-liberalnih udruga.
 
Štoviše, Markićkina udruga podupirala je svojevremeno i amandman Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića prema kojem bi se sredstva iz državnog proračuna, namijenjena Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, preraspodijelila na resorna ministarstava. 
 
"Nacionalna zaklada se nije pokazala kao dobar upravitelj financijskih sredstava. Za 2016. godinu je imala plan dodijeliti više od polovice svojeg proračuna, oko 27 milijuna kuna, privilegiranom krugu oko 200 udruga (oko 0.8 posto od ukupnog broja aktivnih udruga u Hrvatskoj) – različitim udrugama koje se bave demokratizacijom, 'centrima', mrežama udruga i platformama, a da nisu poznati rezultati izdvajanja tolikih sredstava, tj. nije poznato za koje konkretne aktivnosti su utrošena dodijeljena sredstva i koje je koristi zajednica imala od financiranja tih udruga", govorio je Ivan Munjina, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji.
 
Planinić jučer pozivao udruge da volontiraju
 
Štoviše, jedan od čelnika udruge "U ime obitelji", Krešimir Planinić, javno se zalagao za ukidanje financiranja nevladinih udruga. Prije dvije godine kao predsjednik stranke "U ime obitelji - Projekt domovina", tvrdio je kako Hrvatska može tako uštedjeti 1,2 milijarde kuna.   
 
"Ako želite raditi, djelovati, društveno se angažirati - volontirajte, prikupljajte donacije. Ne mogu nas učiti toleranciji oni koji su netolerantni, i još pritom iz džepa poreznih obveznika, odnosno građana" govorio je Planinić koji je pozvao udruge na volontiranje i prikupljanje donacija.  
 
Poznati su i po kampanji da se tjedniku Novosti oduzme proračunski novac jer se, kako su tvrdili obiteljaši, u tom tjedniku "vrijeđaju Hrvati". 
 
Tko to tamo širi netrpeljivost?
 
"Izričito se navodi da ako se ta sredstva koriste za širenje netrpeljivosti, netolerancije prema drugim manjinama ili većinskom narodu. Mi očekujemo da će im se oduzeti novac. Mi očekujemo da se postupa prema kriterijima", govorila je Željka Markić. 
 
No sada će biti zanimljivo pratiti situaciju nakon što je udruga U ime obitelji dobila 417 tisuća proračunskih kuna. Naime, upravo se udruga Željke Markić optužuje za "širenje netrpeljivosti i netolerancije prema drugim manjinama". Od raspisivanje referenduma i prosvjednih akcija pa do otvorenog huškanja na sve one koji ne misle kao Željka Markić i njezina skupina vjerskih fanatika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara