VIDEO , FOTO Bili smo u Karlovcu, pripreme za obranu od poplave su u tijeku

VIDEO, FOTO Bili smo u Karlovcu, pripreme za obranu od poplave su u tijeku

Foto, video, Vojislav Mazzocco/Index

OBILNE kiše zahvatile su Hrvatsku tijekom protekla 24 sata, što je, prema aktualnim podacima, dovelo do podizanja svih vodostaja na Dravi, Savi, Krapini, Neretvi, te na većini postaja na drugim rijekama, a najave govore o smanjenju oborina.

Na karlovačkom su području jutros uvedene pripremne mjere obrane od poplava, jer je u 8 sati vodostaj rijeke Kupe iznosio 630 centimetara, te i dalje raste, a visok je i vodostaj rijeke Korane,  575 centimetara. Indexov reporter razgovarao je s ribičem Brankom kojega je zatekao uz rijeku. "Već smo naučeni da tu bude poplavljeno. Tu je najniži dio terena i svaku godinu poplavi.", komentirao je Branko.Voda se izlila na uobičajenim mjestima pa je na kolniku u Karlovcu zatvorena Obala Trnskoga, i to sinoć od 21 sat, izvijestio je karlovački Centar 112.

Kupa raste od nedjelje u 10 sati i do ponedjeljka ujutro narasla je gotovo pet i pol metara. Jučer popodne rasla je po pola metra na sat, a jutros vodostaj raste po desetak centimetara.

U Karlovačkoj županiji puno je nabujalih rijeka koje više ne mogu 'gutati' velike količine oborinskih voda pa je za promet zatvorena i Stara cesta u Ogulinu.


No, prema aktualnim podacima Hrvatskih voda, jedino se Selo Kupa na Kupi nalazi pod režimom redovite obrane od poplava, nakon što je izišla iz kratkotrajnog stanja izvanrednih mjere obrane od poplave, te Sutla u Zelenjaku također pod redovitim mjerama.

Najveće količine oborina zabilježile su postaje u Gorskom kotaru i u Lici. Za 24 sata, računajući jutros do sedam sati, najveća količina oborina zabilježena je u Crnom Lugu u Nacionalnom parku Risnjak, 106 mm po četvornom metru.

U Delnicama je izmjereno 86 mm, u Gospiću 72 i u Parg-Čabru 68,6 mm po četvornom metru.

Prema podacima Atlasa klime Hrvatske, za posljednji tridesetogodišnji prosjek, u Pargu godišnje najviše padne 2183 mm, a dnevni maksimum iznosi 226 mm.

U Gospiću prosječno padne 1368 mm, dok je najviše u jednom danu izmjereno 120 mm oborina.

Najveće godišnje količine oborine u Hrvatskoj prima Gorski kotar, Velebit i sjeveroistočni obronci Konavoskog polja, od tri do tri i pol tisuće milimetara, što je iznad europskog prosjeka.

Najveće godišnje količine oborine izmjerene su na postajama Lividraga (3728 mm), Žilavi Dolci (3522 mm) i Risnjak (3449 mm), podaci su Atlasa klime Hrvatske.

Najveća dnevna količina oborina izmjerena je u Zadru, 11. rujna 1986. godine, 352,2 mm.

Državni hidrometeorološki zavod za danas najavljuje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i povremenu kišu, a sutra u unutrašnjosti povremenu kišu i u gorju susnježicu i snijeg, dok na Jadranu najavljuje povremenu kišu i pljuskove, a kiša prema kraju dana na južnom dijelu može biti obilna

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara