U Kazahstanu se održavaju predsjednički izbori, uhićene su stotine ljudi

U Kazahstanu se održavaju predsjednički izbori, uhićene su stotine ljudi
Foto: Hina/ EPA

STOTINE oporbenih prosvjednika uhićene su u Kazahstanu, gdje se održavaju prvi predsjednički izbori nakon 30 godina vladavine dosadašnjeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva. 

Kasim Žomart Tokajev koji je privremeno preuzeo vlast nakon ostavke Nazarbajeva u ožujku i jedini je ozbiljni kandidat na predsjedničkim izborima gotovo je siguran u pobjedu unatoč tomu što je u utrci još šest kandidata. 

Današnje izbore obilježili su najveći prosvjedi stanovnika te bivše sovjetske države u posljednje tri godine. 

Među uhićenima su bili i novinari Radija Slobodne Europe/Radio Liberty Petr Trotsenko u Almatiju i Sanija Tojken u Nursultanu, no ubrzo nakon privođenja su pušteni. Jednako je prošao Marius Fossum iz Organizacije za obranu ljudskih prava iz norveškoga Helsinškog odbora. 

Najžešći protivnik, bivši bankar koji trenutačno živi u egzilu, Muktar Abliazov pozvao je na današnje prosvjede. 

Tokajev nema pravog suparnika

U priopćenju nevladine udruge Human Rights Watch stoji da je zamisao o političkoj tranziciji "iluzija" te se upozorava na nastavak kršenja ljudskih prava i za vrijeme privremenog predsjedanja zemljom Kasima Žomarta Tokajeva. 

"Kazahstanske vlasti rutinski prekidaju mirne prosvjede, na silu odvode njihove sudionike te ih kažnjavaju novčanim kaznama i kratkim zatvorskim kaznama", stoji u priopćenju HRW-a. 

Tokajev (66) se natječe sa šestoricom kandidata od kojih nijedan nije poznat široj javnosti i samo se jedan može smatrati njegovim stvarnim suparnikom. Naprotiv, privremeni predsjednik je u kampanji imao potporu mnogih poznatih ljudi i na raspolaganju su mu bila državna sredstva.

Tokajev uživa potporu autokrata Nursultana Nazarbajeva koji je na opće iznenađenje u ožujku podnio ostavku nakon 30 godina na vlasti. Prvi put je Nazarbajev bio zabran 1991. a zatim ponovo četiri puta s više od 80 posto glasova te je 2015., usred gospodarskih teškoća, dobio čak 98 posto glasova uz izlaznost od 95 posto.

Međunarodni promatrači nisu nijedne izbore proglasili slobodnima ni poštenima i moguće je da će tako biti i s ovima. Po anketi jedne od dviju agencija kojima je dopušteno raditi, Tokajev dobiva gotovo 73 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara