U KNINU UHIĆENO SEDAM MLADIĆA Sumnja se da su izazvali požar, dvojica su srpski državljani

U KNINU UHIĆENO SEDAM MLADIĆA Sumnja se da su izazvali požar, dvojica su srpski državljani

Foto: Hrvoje Jelavić/ Pixsell

U POLICIJSKU postaju Knin u popodnevnim satima ponedjeljka privedeno je više osoba koje se dovodi u vezu s požarima na tom području Šibensko-kninske županije, konkretno zbog požara kod Kistanja., potvrdili su za ŠibenikIN u policiji.

>> VATRA DIVLJA DALMACIJOM Zadar obranjen, kod Benkovca gore kuće, novi požar ide prema Drnišu

Uhićene osobe policiji je prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka, a riječ je o petorici maloljetnika i jednom 18-godišnjaku. Četvorica su iz obližnjeg sela Radića Donjih, a ostala dvojica državljani su Republike Srbije, njihovi rođaci koji ljeti dolaze u selo, navodi spomenuti portal.

Zaposlenica Nacionalnog parka Krka, koja radi na recepciji u Burnumu, vraćala se kući kad je na putu vidjela te mladiće na biciklima ispod nadvožnjaka na raskrižju Kistanje-Knin-Oklaj. Bili su joj jako sumnjivi pa je javila to čuvarima prirode u parku, nakon čega je nadzornik NP Krka po opisu zaključio da je vjerojatno riječ o skupini lokalnih momaka i odlučio ih pronaći. Otišao je u selo i stupio s njima u kontakt, a oni su mu priznali da su zapalili vatru, doznao je ŠibenikIN od izvora bliskog istrazi.

Nadzorniku parka rekli su da je vatru danas oko 13 sati zapalio 17-godišnjak, da se ona otela kontroli i da su je uzalud pokušali ugasiti. Kad su shvatili da je 'vrag odnio šalu' jer su izazvali veliki požar, pobjegli su.

Nakon razgovora s mladićima, nadzornik Nacionalnog parka Krka sve je ispričao policiji koja je odmah privela šestoricu osumnjičenih maloljetnika.

Punoljetan je samo brat 17-godišnjaka koji je zapalio vatru.

Mladići su navodno otprije poznati policiji, ali i lokalnom Centru za socijalnu skrb.

Božinović: Uhićeno je sedam osoba

Ministar Božinović medijima je pak izjavio da je zbog izazivanja požara kod Kistanja uhićeno sedam osoba. To je, dakle, jedna osoba više nego se ranije pisalo.

Božinović je naglasio kako se ne može isključiti podmetanja požara, te da se prema pojedincima provode izvidne radnje zbog požara u Kistanjama

Rekao je i kako ampule pronađene na požarištu ne sadrže zapaljivi materijal, već je riječ o epruveti s pisanim porukama, svojeversnoj dječjoj igri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je najavio  da će se detaljno analizirati sustav kako bi se dali odgovore pripremajući se za sljedeću požarnu sezonu. Bojim se da požare u budućnosti ne možemo izbjeći, i zbog klimatskih uvjeta. Sustav mora na to dati odgovore. Ovo nije klasična sezona, analiza neće biti klasična, vjerojatno ni zaključci, rekao je Božinović.

Ministar obrane Krstičević rekao je da je vojska uvijek tu kada treba pomoći narodu, te je zahvalio svim vojnicima, vatrogascima i mještanima koji sudjeluju u gašenju požara u Zadarskoj i drugim županijama, naglasivši da je ovo jedna od najgorih protupožarnih sezona.

"Ovo je jedna od najgorih protupožarnih sezona. Bačeno je preko 60.000 tona vode i potrošeno 1,2 milijuna litara goriva. Ispričao bih se svima koji su ovim trenucima na cesti. Mi ćemo ponovno izvidjeti trasu i vidjeti da se veza između Zagreba i Zadra stavi pod kontrolu", kazao je Krstičević.

Na benkovačkom području, kod mjesta Kožlovac, Pristeg, Vukšić i Lepuri angažirano je stotinu pripadnika Hrvatske kopnene vojske, a u slučaju potrebe spremo ih je još 200, dodao je. Tijekom dana na požarištima su bila angažirana i četiri kanadera CL-415 i četiri Airtractora AT-802 HRZ i PZO-a, koji su nakon toga preraspoređeni na druga kritična opožarena područja sukladno prioritetima gašenja.

Iz Ministarstva obrane RH (RH) večeras je priopćeno da su trenutačno  sve raspoložive zračne snage angažirane na dva velika požarišta u Pristegu i Popovićima u Zadarskoj županiji. Na području požarišta kod mjesta Kožlovac, Pristeg, Vukšić, Lepuri i Popovići angažirano je 104 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Ministar Butković izjavio je u Benkovcu kako su dijelovi autoceste A1 zatvoreni zbog požara, zbog čega je izdao nalog da se podignu rampe.

"Kad su vidjeli požar, ljudi su se na autocesti kretali u suprotnom smjeru te sada u suradnji s policijom kontroliramo promet. Od Benkovca do Pirovca je veći dio ceste miniran pa to kanaderi ne mogu gasiti. Možda smo trebali ranije otvoriti rampe, ali u početku nisu odmah bile kolone. Sada je sve normalizirano", zaključio je Butković.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara