U Mađarskoj na referendumu odbačen ekonomski program vlade

U Mađarskoj na referendumu odbačen ekonomski program vlade

PROGRAM ekonomskih reformi vlade socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja je, prema prvim procjenama, propao na danas održanom referendumu u Mađarskoj.

Gotovo 80 posto birača je glasalo protiv predloženih reformi, a samo njih 20 posto je podržalo vladin prijedlog. Odziv na referendumu je iznosio između 40 i 45 posto upisanih birača.

Građani su se izjašnjavali o uvođenju plaćanja svakog posjeta liječniku ili svakog dana provedenog u bolnici, kao i o uvođenju plaćanja za upis na fakultet. Prijedlozi Gyurcsanyjeve vlade su navodili cijenu od 1,2 eura za odlazak liječnika, odnosno 400 eura za jednu godinu studija.

Premijer Gyurcsany je odmah priznao poraz te je rekao kako će vlada, ukoliko su rezultati uistinu takvi, do 1. travnja povući kontroverzne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referendum je bio organiziran na inicijativu desničarske oporbe koja se protivila uvođenju tih kontroverznih mjera.

Gyurcsany, bivši komunistički čelnik i post-komunistički tajkun, hrvatskoj je javnosti poznat kao jedan od uzora Zorana Milanovića, a svjetskoj javnosti po izjavi da je njegova stranka bezočno lagala birače kako bi osvojila vlast. Objavljivanje te izjave je prije dvije godine izazvalo žestoke nerede u Budimpešti. Gyurcsany, s druge strane, uživa podršku EU zbog svoje neoliberalne ekonomske politike, odnosno nastojanja da se popravi krvna slika mađarskog gospodarstva po cijenu ukidanja brojnih socijalnih i drugih prava mađarskog stanovništva.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara