U Madridu uhićen Miloševićev suradnik s hrvatskim dokumentima

ŠPANJOLSKA policija uhitila je u Madridu Veselina Vukotića, vjerojatnog suradnika bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, a temeljem tjeralice zbog ubojstva istaknutog kosovskog disidenta prije 16 godina, javili su u ponedjeljak španjolski mediji.

Kako je prenio španjolski dnevnik El Pais, Vukotić (47) je uhićen u madridskoj zračnoj luci Barajas s putovnicom i vozačkom dozvolom Republike Hrvatske, izdane na ime Ludvig Bulić.

Iako se radilo o odličnom falsifikatu, istražitelji su otkrili prevaru, prenio je list.

El Pais piše i da je uhićeni bio u bijegu 16 godina pri čemu se koristio raznim lažnim identitetima putujući po nekoliko europskih i hispanoameričkih zemalja i financirajući se iz nepoznatih izvora.

Španjolski mediji podsjećaju da je Vukotić uhićen temeljem međunarodnog naloga Belgije, koja ga traži zbog ubojstva albanskog disidenta s Kosova Envera Hadrijua, te naloga Srbije i Crne Gore koja ga tereti za dva ubojstva počinjena u diskotekama u bivšoj SRJ.

Vukotić je odsjedao u luksuznim hotelima i često putovao, ustvrdila je također policija koja pretpostavlja da je uhićeni živio u Barceloni, gdje je bila prijavljena njegova supruga s kćerima.

Prema policijskim informacijama, navodno je Vukotić osobno, 25. veljače 1990., u Bruxellesu ubio Hadrijua, koji je u trenutku ubojstva nosio dokumente što su ukazivali na povezanost Miloševića s velikim brojem ubojstava, prema nekim izvorima čak 34.

I jedan tajni svjedok na haškome suđenju Miloševiću spominjao je Vukotića kao vlasnika kockarnice i osobu koja je prije rata, kao suradnik Službe državne sigurnosti (SDB) bila profesionalni ubojica.

"Uhićenje Vukotića moglo bi biti varlo važano u suđenju Miloševiću" - stoji u priopćenju španjolske policije.

Uz Vukotića u ubojstvu su sudjelovali i Andrija L., te Darko A., a obojica su kasnije bili ubijeni, u ožujku 1990., te u rujnu 1995.

Za Vukotićem, rođenim u Crnoj Gori, raspisana je i tjeralica zbog ubojstva dviju osoba u jugoslavenskim diskotekama devedesetih godina.

MUP o uhićenju Vukotića

Hrvatska putovnica s kojom je u Madridu zbog ubojstva kosovskog disidenta uhićen Veselin Vukotić izdana je u Hrvatskoj, ali je u rujnu 1998. proglašena nevažećom, doznaje se danas u MUP-u.

"Provjerom je utvrđeno da je putovnica na ime Ludvig Bulić izdana u policijskoj postaji Orahovica, ali 9. rujna 1998. proglašena je nevažećom jer je utvrđeno da je izdana na temelju krivotvorene dokumentacije", izjavio je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Dodao je da je u orahovičkoj policijskoj postaji otkriveno više takvih slučajeva zbog čega je jedan policijski službenik kazneno procesuiran. On je, naime, pojedincima omogućavao da dokumente dobiju temeljem krivotvorene dokumentacije.

Španjolska policija o uhićenju osobe s nevažećom hrvatskom putovnicom još nije službeno izvijestila hrvatski MUP, kazao je Mehun, dodavši da putovnica pronađena kod uhićenika nema nikakve veze s tzv. mostarskim kontingentom, odnosno hrvatskim ispravama koje su proteklih godina pronađene kod raznih osoba povezanih s kriminalnim miljeom.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara