U najvećoj talijanskoj pljački dijamanta sudjelovalo dvoje hrvatskih državljana?

TORINSKA policija riješila je slučaj najveće pljačke dijamanta u povijesti Italije. Naime, ukradeni dijamant vrijedan je čak pet milijuna funti.

Kako javlja britanski Daily Telegraph, žrtva drske krađe je bio Yoshuko Fujimori, predsjednik tvrke Fuji. On je krajem kolovoza bio namamljen u sjevernu Italiju, kako bi prodao dijamant, no lopovi su mu ga ukrali. Dopisujući se e-mailom s članom bande koji se predstavljao kao egipatski princ, dogovoreno je da će se prodaja dogoditi u Torinu.

Fujimori je lažnog princa Mahmeda susreo u Portugalu prije nego što su se dogovorili da u Italiju donese dijamant koji je pronađen u Brazilu prošle godine. Princ je putem web kamere pokazao poslovnu torbu punu novčanica od 500 eura, kako bi dokazao da si može priuštiti dotični dragi kamen.

Fujimori je 29. kolovoza u jednom uredu u centru Torina dijamant donio na procjenu jednom od članova bande, Talijanu koji se predstavio kao stručnjak za drago kamenje u službi "princa" Mahmeda.

Žaleći se da u uredu ima premalo svjetla, te da bi 12-karatni dijamant "Rose Cruzeiro" veličine nokta želio bolje vidjeti na dnevnom svjetlu, "gemolog" je dijamant iznio van i otrčao prema automobilu koji ga je čekao.

Iako se pljačka dogodila usred bijela dana prije skoro tri mjeseca, talijanski su policajci istragu držali u tajnosti kako bi mogli uspješnije pratiti međunarodnu bandu.

Kako javlja talijanska La Stampa, šef torinske policije Angelo Agovino kazao je novinarima kako su "u kratkom vremenu riješili kompliciran slučaj u kojem su sudjelovali strani građani, kao žrtve i kao počinitelji."

Policija je u opsežnoj istrazi otkrila da je automobil kojim su počinitelji pobjegli do jedne kuće u Torinu, registriranu na jednog od članova bande, Ljubišu Đorđevića, koji je živio u romskom naselju u predgrađu Milana s jednim od pomagača, Dinom Načinovićem.

Prateći trag, koristeći informatore i policajce u civilu, policija je otkrila jednog neimenovanog Indijca, za kojeg se sumnja da je odnio dijamant u Indiju.

Na kraju se pojavio kupac, draguljar iz Guidionie pokraj Rima, koji je ponudio da će platiti 1,2 milijuna funti za njega. "Robno-novčana" razmjena je bila dogovorena u prostorima jedne milanske banke.

Ljubljanka Đorđević, jedina ženska članica bande, donijela je dijamant, koji je bio skriven u njezinom grudnjaku, u dotičnu banku,  te ga je izvadila par minuta prije nego što je u banku upala policija.

Talijanska policija uhitila je 30-godišnjeg Roberta Cappata sa Sardinije, hrvatske državljane Ljubljenku i Ljubišu Đorđevića, Srbina Dinu Načinoviću i Indijca, a draguljar je zadržan u kućnom pritvoru. Istraga se nastavlja.

U kontaktu s glasnogovornikom MUP-a Zlatkom Mehunom doznali smo da hrvatska policija o ovom slučaju za sada nema nikakvih informacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara