U Nigeriji tri godine nije zabilježen niti jedan slučaj dječje paralize

U Nigeriji tri godine nije zabilježen niti jedan slučaj dječje paralize
Imunizacija Foto: EPA

DJEČJA paraliza se može spriječiti samo imunizacijom. U Nigeriji već tri godine nije zabilježen niti jedan slučaj, što znači da će ona vjerojatno dobiti status zemlje u kojoj je ova bolest iskorijenjena, javlja BBC.

Bolest koja najčešće pogađa malu djecu 

Dječja paraliza ili poliomijelitis je teška zarazna bolest koja uglavnom pogađa djecu mlađu od pet godina. To je bolest koju uzrokuje virus koji se najčešće razmnožava u probavnom traktu i tada prolazi bez simptoma i znakova bolesti.

Najopasnija je varijanta virusa koja se razmnožava na području središnjeg živčanog sustava i tada može dovesti i do potpune paralize u samo nekoliko sati od pojave simptoma. Početni simptomi uključuju vrućicu, umor, glavobolju, povraćanje, ukočenost vrata i bolove u udovima.

Jedna od 200 infekcija za posljedicu ima nepovratno stanje paralize. Između 5 i 10 posto paraliziranih umire od posljedica atrofiranja mišića za disanje.

Stanje u Nigeriji

Nigerija bilježi dramatičan pad broja oboljelih u odnosu na stanje prije sedam godina kada je u toj zemlji zabilježeno više od polovice svih slučajeva dječje paralize u svijetu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Čelnik agencije za primarnu zdravstvenu zaštitu dr. Faisal Shuaib rekao je da je Nigerija dosegnula "povijesnu prekretnicu". Ipak, treba proći još nekoliko mjeseci prije nego što se Nigerija i službeno proglasi zemljom u kojoj je ova bolest iskorijenjena.

Prvi kriterij za proglašavanje iskorijenjenosti je da nema novih slučajeva oboljenja u tri godine i on je postignut. Sada Svjetska zdravstvena organizacija mora osigurati nadzor postojećeg stanja u zemlji kako bi bilo sigurno da više nema slučajeva virusa divljeg poliomijelitisa, objasnio je predsjednik Nigerijskog odbora za dječju paralizu dr. Tunji Funsho.

Uspjeh povezan i s borbom protiv skupine Boko Haram

Nigerija je posljednja zemlja u Africi u kojoj se zadržala ova bolest, na području sjeveroistočne savezne države Borno. Izvan Nigerije, posljednji slučaj dječje paralize u Africi zabilježen je u Somaliji 2014. godine.

Nesigurnost na sjeveroistoku Nigerije je ometala program cijepljenja protiv dječje paralize. Smatra se da je uspjeh u borbi protiv islamističke skupine Boko Haram jedan od važnijih razloga zbog kojeg je ovaj virus stavljen pod kontrolu. Naravno, važna je i politička podrška, kao i financiranje programa imunizacije.

Medicinska radnica na terenu bilježi podatke o imunizaciji (Foto: EPA)

Afrika uskoro bez dječje paralize

U prošloj godini je zabilježeno ukupno 33 slučaja dječje paralize, i to samo u dvije države, Afganistanu i Pakistanu.

Novoimenovani čelnik Svjetske zdravstvene organizacije dr. Matshidiso Moeti rekao je da je kontinent "na rubu posebnog postignuća u javnom zdravstvu; koje će biti ostavština našoj djeci i djeci naše djece".

Ali zdravstveni stručnjaci smatraju da treba zadržati oprez. Prvo mora biti potpuno sigurno da bolesti više nema ni u Nigeriji ni na ostatku afričkog kontinenta.

Važni volonteri

U borbi protiv dječje paralize važnu ulogu su odigrali volonteri koji su ponekad bili prisiljeni riskirati živote kako bi na teritoriju cijele Afrike isporučili prijeko potrebne lijekove.

Ali "da bi se zaustavila dječja paraliza, najmanje 95 posto djece mora biti imunizirano, bez obzira na mjesto življenja", rekao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije za iskorjenjivanje dječje paralize Michel Zaffran. Danas je u svijetu bolest još sigurno prisutna u samo dvije zemlje, u Afganistanu i Pakistanu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara