U Njemačkoj sve više azil traže i Turci

U Njemačkoj sve više azil traže i Turci
Ilustracija (ne prikazuje događaje iz članka): EPA

GOTOVO pola svih zahtjeva za političkim azilom turskih državljana u Njemačkoj biva odobreno, što je značajno viši postotak u usporedbi sa zahtjevima iz drugih zemalja, priopćilo je danas njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

''Turska nije zemlja sigurnog porijekla. Za turske državljane koji misle drugačije situacija se pogoršava iz dana u dan'', rekla je političarka stranke Ljevica turskog porijekla Sevim Dagdelan, koja je kao zastupnica Bundestaga i postavila upit ministarstvu unutarnjih poslova.

Ona je optužila njemačku vladu da surađuje s režimom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Njemačka zastupnica: njemačka vlada podržava Erdogana, a pruža azil njegovim žrtvama

''Njemačka vlada djeluje nesavjesno kada Erdoganov režim podržava gospodarski i šalje mu oružje, dok istodobno pruža azil osobama koje od tog istog režima bježe u Njemačku'', rekla je Dagdelan.

Porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz Turske se drastično povećao nakon neuspjelog pokušaja puča 2016. godine.

Prije 2016., godišnje je u Njemačkoj azil tražilo oko 1800 turskih državljana, pri čemu se uglavnom radilo o etničkim Kurdima.

Godine 2018. je u razdoblju od siječnja do kraja studenog azil zatražilo 10.075 državljana Turske.

Najvećim dijelom se to odnosi na građane koje turske vlasti optužuju za suradnju s propovjednikom Fethullahom Gulenom, kojeg Ankara smatra odgovornim za neuspjeli puč.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara