U NOVOM POSTUPKU D. SERDAR OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA RATNI ZLOČIN U ŠIROKOJ KULI

Nepravomoćnom presudom gospićkog Županijskog suda danas je u obnovljenom postupku oslobođen Dane Serdar koji je 1994. u odsutnosti osuđen na 15 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno ubojstva osam mještana Široke Kule kraj Gospića.

Nakon oslobađajuće presude, koju je donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Dušana Šporčića, 60-godišnji Serdar je pušten iz pritvora u kojem je bio proteklih 11 mjeseci.

Po riječima jednog od njegovih odvjetnika Luke Šuška, Serdara u ponovljenom postupku, koji je počeo u svibnju ove godine, nitko od 12 svjedoka nije teretio da je s još šest osoba sudjelovao u maltretiranju i ubojstvu osam civila u Širokoj Kuli 1991., kada je to mjesto bilo pod okupacijom srpske paravojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gospićki sud je Danu Serdara osudio u odsutnosti 1994., a iste je godine Vrhovni sud presudu potvrdio. Serdar se u listopadu prošle godine iz Srbije vratio u Hrvatsku, a iako je zatražio obnovu postupka, odmah je upućen na izdržavanje kazne. Gospićki je sud odluku o ponavljanju postupka donio gotovo četiri mjeseca kasnije, nakon upozorenja Serdarovog odvjetnika i intervencije predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića. Zbog toga je Državno sudbeno vijeće novčano kaznilo predsjednika gospićkog suda Pavla Rukavinu, iako je Crnić tražio najtežu kaznu, odnosno razrješenje sudačke dužnosti.

Inače, odluka o obnovi postupka donesena je na dan kada je u nadzor došlo povjerenstvo Vrhovnog suda, no Rukavina je pred DSV-om tvrdio da ti događaji nisu povezani.

(Hina) xso/xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara