U Osijeku napokon počelo zaprašivanje komaraca iz zraka

U Osijeku napokon počelo zaprašivanje komaraca iz zraka
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

DVA zrakoplova Antonov An-2 poletjela su večera iz osječke Zračne luke "Klisa" u zaprašivanje komaraca na tom području kako bi se tretiranjem iz zraka suzbila njihova najezda.

Tretiranje iz zraka u srijedu je počelo na području obližnje općine Bilje, a idućih će se dana nastaviti na ostalim gradskim područjima i usporedno će ga pratiti tretiranje komaraca sa zemlje.

Jedina učinkovita mjera

S obzirom na to da na velikom području Osječko-baranjske županije nije pravodobno učinjeno larvicidno tretiranje, kao jedina učinkovita mjera u ovom trenutku preostalo je tretiranje odraslih jedinki komaraca iz zraka, zbog čega su osječki gradski i županijski čelnici od vlade zatražili financijsku potporu od pet milijuna kuna koja im je i odobrena.
Uz financijsku potporu vlade stiglo je i dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike za provedbu adulticidnih tretmana komaraca u rubnim zonama Parka prirode Kopački rit i Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit okrenutim prema naseljenim mjestima, kao i rješenje o provedbi adulticidnog tretmana suzbijanja komaraca na području Regionalnog parka Mura – Drava u ovoj županiji.

Uoči polijetanja zrakoplova iz osječke Zračne luke župan Ivan Anušić izjavio je medijima kako se u aviotretiranje kreće prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo, tamo gdje je najveća koncentracija komaraca, te procjenjuje kako će aviotretiranje trajati između 15 i 20 dana jer posljednja istraživanja Zavoda za javno zdravstvo pokazuju enormni broj larvi koje su spremne za novu generaciju komaraca u močvarnim područjima.

To su sredstva koja je osigurala Vlada RH j dok se ta sredstva ne iskoriste, nećemo stati s aviotretiranjem, a vjerojatno ćemo nastaviti i nakon toga jer ćemo se pobrinuti i za druga sredstva, a također tražiti od gradova i općina, koji su o tome bili dužni i ranije voditi brigu, da se za to pobrinu, istaknuo je Anušić.
Ocijenio je kako Županija više ne može dopuštati ovogodišnju situaciju i krenut će s novim pravnim okvirom ustanove koja će isključivo voditi brigu o kontroli i borbi protiv komaraca i od iduće godine morat će se krenuti s konkretnijom i ozbiljnijom borbom protiv komaraca.

Predstavnik županijskog Zavoda za javno zdravstvo Dario Brdarić pojasnio je kako će se provesti metoda hladnog orošavanja, pri čemu će se večeras obraditi površina od oko 2.700 hektara, a rezultati učinkovitosti tretmana znat će se prekosutra. Ova metoda je učinkovita i nije prvi put da se provodi na području grada Osijeka, a rezultati učinkovitosti prošlih godina su bili od 75 posto na više, kazao je Brdarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara