U Osječko-baranjskoj županiji sutra proglašenje elementarne nepogode

U OSJEČKO-BARANJSKOJ županiji sutra će se vjerojatno proglasiti stanje elementarne nepogode zbog velike suše te teškog stanja jesenskih i proljetnih usjeva, a od Vlade se traže dodatne mjere i proračunska sredstva kako bi se obeštetili poljoprivredni proizvođači, rečeno je na današnjem sastanku Grupacije biljne proizvodnje osječke Županijske komore.

Dožupan Pavo Šarčević izvijestio je kako se danas još prikupljaju izvješća jedinica lokalne samouprave, pa će formalno donošenje odluke vjerojatno biti sutra, a stručne službe Komore izvijestile su kako se štete za sada procjenjuju na 144 milijuna kuna, s tendencijom porasta do 250 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom da se postojeća sredstva Ministarstva poljoprivrede i šumarstva od 20 milijuna kuna za saniranje šteta od elementarnih nepogoda smatraju nedostatnim od Vlade je zatraženo osiguravanje dodatnih proračunskih sredstava za obeštećenje proizvođača te otpis troškova zakupa i koncesije poljoprivrednog zemljišta i slivnih vodnih naknada. Zatraženo je i repogramiranje dugoročnih kreditnih obveza proizvođačima, ukidanje sadašnjih referentnih prinosa i donošenje izmjena Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi koje bi omogućile da se poticaji mogu odmah koristiti.

Vladi je upućen zahtjev da održi tematsku sjednicu o posljedicama suše, a u raspravi je izražena zabrinutost da će se sadašnje stanje negativno odraziti na opskrbu prerađivačke industrije sirovinama, tržišne cijene ratarskih i stočarskih proizvoda te da će pogodovati daljnjem povećanju uvoza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara