U ovoj godini prisluškivano 78 osoba, a 1999. njih 2440

U ovoj godini prisluškivano  78 osoba, a 1999. njih 2440
OPTUŽBE da vlast prisluškuje pojedince iz oporbe su ozbiljne, ali nisu točne, a njihov cilj je poticanje straha i paranoje od nezakonitog djelovanja sigurnosnih službi, rekao je potpredsjednik Vlade Goran Granić za današnji broj "Jutarnjeg lista".

Tim bi se optužbama po službenoj dužnosti trebalo pozabaviti Državno odvjetništvo, rekao je.

Granić, koji je i predsjednik Savjeta za koordinaciju sigurnosnih službi, iznio je podatke o prisluškivanju koje su provele službe Protuobavještajne agencije (POA) i policija, napominjući da u prvom slučaju odluku o tome donose suci Vrhovnog suda na zahtjev ravnatelja POA-e, a u drugom slučaju odluku donosi istražni sudac na zahtjev Državnog odvjetništva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema evidenciji POA-e, tijekom 1999. godine prisluškivano je 2440 osoba; tijekom 2000. godine 123 osobe; u 2001. godini prisluškivano je 215 osoba; u 2002. godini 141, a tijekom ove godine do danas mjera tajnog prikupljanja podataka primijenjena je u slučaju 78 osoba, rekao je Granić.

Tijekom istražnog postupka, policija je tijekom 2002. godine prisluškivala 96 osoba u 42 istražna slučaja, a tijekom ove godine do sada prisluškivano je 75 osoba u 27 predmeta, rekao je Granić, ističući da se uglavnom radi o slučajevima zloporabe opojnih droga.

Na pitanje je li bilo nezakonitog prisluškivanja, Granić je rekao da zakonska procedura koja postoji u posljednje tri godine onemogućava zloporabu jer se rad sigurnosnih službi nadzire. Do 2000. podneseno je šest kaznenih prijava zbog nezakonitog postupanja, a u 17 slučajeva pokrenuti su disciplinski postupci protiv pripadnika sigurnosnih službi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara