U pariškim neredima nema ozlijeđenih Hrvata

NITKO od Hrvata koji žive u Parizu nije stradao u uličnim nemirima koji u tom gradu traju već nekoliko dana, doznaje se u srijedu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

"Veleposlanstvo je kontaktiralo s našim ljudima u Parizu i svi su na sigurnom", izjavila je za Hinu glasnogovornica MVPEI-a Ivana Crnić.

Mladi pripadnici imigrantskih zajednica već 13. dan zaredom pale vozila u siromašnim predgrađima Pariza i drugih francuskih gradova.

Policija je dosad uhitila nekoliko stotina izgrednika, a u srijedu je na snagu stupio policijski sat u četvrtima zahvaćenim nasiljem.

Nemiri se smiruju nakon uvođenja izvanrednog stanja

Nemiri u francuskim predgrađima u srijedu su se počeli smirivati nakon što je vlada uvela izvanredno stanje i policijski sat pokušavajući stati na kraj krizi koja traje već gotovo dva tjedna.

Tijekom posjeta Toulouseu, ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy izjavio je da se od utorka navečer broj incidenata smanjio, no nemiri su se ipak nastavili 13. noć zaredom.

Prema ministarstvu, u noći s utorka na srijedu zapaljeno je 617 vozila, gotovo dva puta manje nego prethodne noći. Provincija je ponovno bila više pogođena od pariške regije, iz koje su nemiri krenuli 27. listopada nakon nesretne smrti dvojice imigrantskih mladića.

Sarkozy je obećao da će policijski sat uvesti "u skladu s prijetnjom". "Uvest ću ga posvuda gdje to bude potrebno, s mjerom, ali ću ga uvesti", rekao je, dodajući da "svi Francuzi podržavaju odlučnost".

Uvođenje policijskog sata, što odražava ozbiljnost krize, najgore u zadnjih nekoliko desetljeća, odobrava 73 posto Francuza, pokazalo je ispitivanje lista Le Parisien.

Izvanredno stanje, uvedeno temeljem zakona iz 1955., iz vremena Alžirskog rata, stupilo je na snagu u srijedu u ponoć. Odnosi se na 25 departmana (od ukupno stotinjak) koji okružuju Pariz i njegova predgrađa kao i na najveće gradove u zemlji (Marseille, Lyon, Toulouse, Lille).

Francuski tisak, poput desnog Figaroa, ocjenjuje da ta mjera predstavlja "trenutak istine" za vladu.

U slučaju neuspjeha, na ulice bi morala izići vojska.

Lijevi Liberation ističe da mnogi gradonačelnici u pogođenim regijama sumnjaju da će vladine mjere biti učinkovite.

Oporbeni socijalisti suzdržavaju se od dolijevanja ulja na vatru ocjenjujući da bi uvođenje policijskog sata moglo biti korisno za uvođenje reda.

Mnogi islamisti koriste pak napetu situaciju da bi putem interneta pozivali na džihad.

Premda odgovornost za nasilje nije preuzela nijedna islamistička skupina, islamističke internet stranice prepune su eksplozivnih komentara u kojima se mlade izgrednike proglašava mudžahedinima, a nemire intifadom koja bi se mogla pretvoriti u džihad.

Glavni urednik arapskog dnevnika iz Londona Al-Quds Al-Arabi, Abdel Bari Al-Atwan, izražava primjerice žaljenje zbog "divlje ofenzive protiv islama i njegovih sljedbenika u Europi nakon događaja 11. rujna" u Sjedinjenim Državama.

"Intifada marginaliziranih, izgladnjelih i potlačenih u Francuskoj mogla bi se proširiti na Berlin, Frankfurt, Amsterdam, London, čak Stockholm", upozorava on.

Veliki broj islamista odgovornim za nasilje smatra kontroverznog ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja i njegovu sigurnosnu politiku.

Premijer Dominique de Villepin u ponedjeljak je izjavio kako ne vjeruje da su islamističke skupine "u suštini" upletene u nasilje, dodajući ipak kako taj element ne treba zanemarivati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara