RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

U poplavama u Veneciji umrlo još dvoje ljudi, pred gradom je još jedan težak dan

U poplavama u Veneciji umrlo još dvoje ljudi, pred gradom je još jedan težak dan
Foto: EPA

RAZINA vode u Veneciji dosegla je početkom poslijepodneva 1,60 metara, tri dana nakon što je grad potopljen rekordnim poplavama zbog kojih je talijanska vlada proglasila izvanredno stanje.

Polovicom dana gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro morao je narediti zatvaranje Trga sv. Marka. "Moram odrediti zatvaranje Trga sv. Marka kako bih zaštitio građane Venecije od sanitarnog rizika", rekao je.

Škole su zatvorene treći dan zaredom, a ne voze ni vaporetti.

Za čitavu regiju u kojoj se nalazi Venecija za danas su prognozirani pljuskovi i vjetar.

>>TIJEK DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

19:35 U regiji Cuneo 7000 kućanstava je bez struje zbog obilnog snijega već 24 sata.

19:22 Guggenheimov muzej bit će zatvoren cijelog vikenda u Veneciji.

19:11 U međuvremenu, grad Bolzano na jugu Tirola zatrpan je snijegom. Već nekoliko godina snijeg nije pao ovoliko rano i u ovolikoj količini. 

19:00 Sutra je za Italiju na snazi crveno meteorološko upozorenje za Venetu, narančasto za šest talijanskih regija i žuto za još 12 regija. 

18:54 Loše vrijeme zahvatilo je i druge dijelove Italije. Tako u Rimu više ne voze brojni metroi zbog lošeg vremena. Dio planinskih predjela na sjeveru zemlje je paraliziran zbog velike količine snijega koja je pala.

18:40 Sutra će i u Perugiji biti zatvorene sve škole i sveučilišta zbog narančastog upozorenja zbog lošeg vremena.

18:15 Na terenu u Veneciji su radnici koji postavljaju mostiće iznad razine vode po kojima će se ljudi moći kretati Venecijom.

18:05 Što stanovnici Venecije kažu na poplave? Reporteri TG24 su razgovarali s lokalnim stanovništvom.

“Životi su nam se okrenuli naopačke zbog ove povijesne razine vode. Odmah smo se aktivirali i pomažemo gradu i ljduima kako i kako možemo”, rekao je jedan muškarac.

“Pokušat ćemo pomoći svima kojima je to potrebno”; dodoao je.

18:00 Društvenim mrežama se šire pozivi da se spasi što se spasiti može na u povijesnoj radionici u kojoj se proizvode gondole. Ugroženo je više vrsta drva kojemu prijeti poplava.

17:55 Civilna zaštita je proglasila crveni stupanj opasnosti za sutra za središnji i sjeverni Veneto. 

17:50 Kako javlja TG 24, južni Tirol je odsječen od ostatka zemlje zbog lošeg vremena.

17:40 Kako javlja TG24, u Veneciji su pronađene još dvije mrtve osobe. Njihova tijela pronađena su u jednoj kući, a sumnja se na trovanje ugljičnim monoksidom. Radi se o majci u sedamdesetim godinama i njezinom sinu.

Agencija Ansa javlja kako sin nije živio u Veneciji ali kako se došao brinuti za stariju majku tijekom poplave.

17:30 Antonio Tajani pozvao je na aktivaciju Fonda za solidarnost EU kao i na aktivaciju Mehanizma civilne zaštite za Veneciju.

Rekordni plimni val

U utorak navečer Veneciju je pogodio razorni plimni val koji je u srijedu dosegnuo 1,87 metara, što nije bilo viđeno 53 godine. Potopio je crkve, trgovine, muzeje i hotele.

Kao i neke druge institucije, muzej Guggenheim predvidio je otvaranje za petak, ali je promijenio mišljenje "zbog meteoroloških prilika koje se pogoršavaju".

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni val dosegnuo 194 centimetra.

Grad koji broji 50.000 stanovnika prima svake godine oko 36 milijuna turista, od kojih 90 posto stranaca.

Ministar za okoliš smatra da su uzroci katastrofe jasni: "To je izravna posljedica klimatskih promjena i 'tropikalizacije' meteoroloških fenomena s jakim kišama i snažnim udarima vjetra".

Ekolozi upiru prstom

Ekolozi upiru prstom i na širenje velike industrijske luke Marghera, kao i prekobrojne goleme kruzere.

Gradonačelnik smatra prioritetom što prije završiti megaprojekt brane MOISE (eksperimentalni elektromehanički modul), kako bi se zaštitio čitav venecijanski bazen.

Talijanska vlada u četvrtak je proglasila je izvanredno stanje za Veneciju i dodijelila prvih 20 milijuna eura za najhitniju sanaciju štete.

Vlada će održati izvanrednu sjednicu 26. studenoga na kojoj će raspravljati o "upravljanju i strukturnim problemima u gradu", rekao je premijer Giuseppe Conte u petak u intervjuu za dnevnik Corriere della Sera. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara