KOLAPS ZDRAVSTVA

U pulskom rodilištu ženama podijelili Biblije

U pulskom rodilištu ženama podijelili Biblije
Foto: Pixsell/Dusko Marusic/Patrik Macek

OPĆA bolnica Pula postavila je Biblije u rodilište. Indexu su to potvrdila dva izvora, a potvrda nam je stigla i od ravnateljice Opće bolnice Pula Irene Hrstić.

Na pitanje zašto su Biblije postavljene u rodilište, ravnateljica nam nije odgovorila. Umjesto toga, rečeno nam je da bolnica aktivno sudjeluje u gradnji nove bolnice, iako naš upit nije imao baš nikakve veze s tim.

Od izvora iz bolnice doznali smo da su Biblije postavljene u svaku sobu u kojoj se nalaze rodilje, a od drugog izvora doznali smo da je to povezano s uskom suradnjom Uprave bolnice te Porečke i pulske biskupije koja je ovog ljeta bolnici donirala sanitetsko vozilo.

Na pitanje Upravi bolnice zašto su Biblije postavljene u rodilište, odgovor nismo dobili, već su nam umjesto toga još odgovorili da nisu primili nikakvu pritužbu radi Biblija te da "po pitanju vjerskog opredjeljenja svim korisnicima i zaposlenicima pristupaju na jednak način".

Potom smo im poslali novi upit – znači li to da su rodiljama u bolnici na raspolaganju i ostale vjerske knjige – a odgovor čekamo.

"Vjersko opredjeljenje ne utječe na kvalitetu pružene usluge"

Kad smo ih pitali je li točno da su Biblije postavljene u rodilište, prvo su nam odgovorili da je "u OB Pula već godinama uspostavljen sustav kontrole kvalitete te korisnici usluge ili zaposlenici mogu bilo usmeno bilo pismeno, pa čak i anonimno, obratiti se odgovornoj osobi djelatnosti ili Jedinici za kvalitetu ili Upravi OB Pula s primjedbom/pritužbom po bilo kojoj osnovi".

Također su nam naveli da nisu primili nikakve pritužbe u vezi Biblija.

"U našoj evidenciji ne nalazimo nikakav upit/primjedbu u opsegu Vašeg upita. Primarna svrha naše ustanove je pružanje medicinske usluge korisnicima, a posljednjih godina paralelno aktivno sudjelujemo i u procesu gradnje i opremanja nove bolnice. Naravno da kontinuirano pokušavamo što kvalitetnije raditi, ali i korigirati svoj rad u slučaju uočenih nepravilnosti. Po pitanju vjerskog opredjeljenja svim korisnicima i zaposlenicima pristupamo na jednak način", odgovorili su nam iz OB-a Pula.

Potom su još naglasili da "vjersko opredjeljenje ne utječe na kvalitetu pružene usluge, a ni na kvalitetu izvršenog rada".

Budući da time nisu odgovorili na konkretno pitanje jesu li postavili Biblije u rodilište, poslali smo im novi upit sa zamolbom da nam ovaj put konkretno odgovore i tek tad smo dobili potvrdan odgovor.

Suradnja bolnice i tamošnje biskupije

Inače, Porečka i pulska biskupija je, kako smo već naveli, ovog ljeta donirala sanitetsko vozilo, o čemu je izvijestila sama biskupija.

Na njihovim je stranicama postavljena obavijest da je u krugu Opće bolnice Pula, ispred bolničke kapele Gospe Lurdske, 11. srpnja 2018., izvršena primopredaja i blagoslov novog sanitetskog vozila koje je bolnici donirala Porečka i pulska biskupija.

Primopredaji su nazočili porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša, ravnateljica OB-a Pula doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med., istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, kancelar biskupije Sergije Jelenić, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Irina Pucić, dipl. med. techn., voditeljica uslužne službe Ingrid Živić te šef voznog parka Dejan Matošević.

Vozilo je blagoslovio Nikica Batista, samostanski vikar u pulskom franjevačkom Samostanu sv. Franje Asiškog.

Biskupija donira bolnicu, a vlada donira biskupiju

Prema riječima glasnogovornika pulske Opće bolnice Elvisa Morine, ova donacija, vrijedna dvjesto osamdeset i šest tisuća kuna, omogućit će pacijentima kvalitetniji i sigurniji prijevoz između dvije lokacije na kojima djeluje pulska bolnica. "S obzirom na godine ostalih vozila bolničkog voznog parka, ova je donacija stigla u pravom trenutku", napomenuo je tada Morina.

A ova je biskupija, inače, prije godinu i pol od države dobila dar vrijedan 19,2 milijuna kuna. Vlada je u kolovozu 2017. Porečkoj i pulskoj biskupiji poklonila austro-ugarsku vilu Idola u Puli, s pripadajućom gospodarskom zgradom i zemljištem (ukupno 5016 četvornih metara).

Radi se o vili čija se vrijednost procjenjuje na 19.725.000 kuna, kojom je prije njih upravljao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a koji je bez naknade prenio vlasništvo na Ministarstvo državne imovine koje je potom austro-ugarsku vilu prenijelo u vlasništvo Porečke i pulske biskupije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara