U Ravenni Tomčić i predsjednici parlamenata Jadransko- jonske inicijative

ULOGA parlamenata u integracijskim procesima prema Europskoj uniji i borba protiv ilegalne trgovine dvije su teme o kojima će u Ravenni raspravljati predsjednici parlamenata zemalja Jadranskojonske inicijative (JJI), rekao je u petak pred polazak u Ravennu predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić.

"Za Hrvatsku je važna i jedna i druga tema, a posebno nam ova druga tema može poslužiti da predstavimo svoja postignuća, da na neki način stimuliramo ostale zemlje regije da pokušaju slijediti Hrvatsku na tom putu", kazao je Tomčić.

Na skup, ocjenjuju hrvatski diplomatski krugovi, treba prvenstveno gledati kao na priliku za bilateralne susrete, posebice s predsjednicima parlamenata Grčke i Italije, sadašnje i buduće predsjedateljice Europskom unijom.

Po završetku rasprave očekuje se usvajanje završne deklaracije.

Jednodnevnim susretom predsjednika parlamenata JJI u drevnoj Ravenni privest će se kraju talijansko predsjedanje Inicijativom, koje zatim, na idućih godinu dana, preuzima Slovenija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U JJI su okupljene Hrvatska, Italija, Grčka, Slovenija, Albanija, BiH i SiCG.

Današnjem sastanku je 13. svibnja prethodio summit čelnika država i vlada zemalja JJI, na kojem su s hrvatske strane sudjelovali premijer Ivica Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Taj su susret na vrhu obilježile rasprave o gradnji ceste, sveučilišnoj i kulturnoj suradnji, te zaštiti okoliša, a u zajedničkoj izjavi je Hrvatskoj data potpora za ulazak u EU.

(Hina) vk rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara