U Rijeci predstavljen MORH-ov program "Spectra"

PREDSTAVNICI Ministarstva obrane (MORH) danas su u riječkoj županijskoj upravi predstavili program ´tranzicije i zbrinjavanja´ oko 11.000 ljudi pod nazivom ´Spectra´.

U Hrvatskoj je vojsci zaposleno 40.714 ljudi, a do kraja 2006. taj se broj planira smanjiti na 23.742 ili za 51 posto. Smanjenje će se provoditi umirovljenjem, tzv. izdvajanjem i privatizacijom ustrojbenih cjelina i otpuštanjem prekobrojnih zaposlenika.

Programom ´Spectra´ smanjenje broja zaposlenih provodit će se osposobljavanjem za novi posao i zapošljavanjem. Potpore u sklopu tog programa provodit će se informiranjem, tranzicijskim radionicama, savjetovanjem u pronalaženju posla, otpremninama, kreditiranjem poslodavaca, posebnim otpremninama za samozapošljavanje, osposobljavanjem, zapošljavanjem u Vladinim agencijama, kod dobavljača MORH-a te u poduzećima koja su u vlasništvu Vlade ili MORH-a.

Četiri pokretna tranzicijska tima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku informirat će i savjetovati prekobrojne zaposlenike te im pomoći u ostvarenju tzv. ´druge karijere´.

Program ´Spectra´ predstavljen je danas i za oko 150 zaposlenika riječke vojarne na Trsatu.

Većina djelatnika je zabrinuta jer je riječ o njihovu statusu, kazao je voditelj MORH-ova tima brigadir Branko Rogić. MORH im neće osigurati posao, ali će ih pripremiti za nove poslove, kazao je te dodao da je, po nekim istraživanjima, vojno osoblje vrlo cijenjeno na tržištu rada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara