U rujnu iz sabora najviše markirali Esih, Prgomet i Klarin koji je ionako dao ostavku

U rujnu iz sabora najviše markirali Esih, Prgomet i Klarin koji je ionako dao ostavku

Foto: Patrik Maček/ Pixsell

ZBOG neopravdanih izostanaka s plenarne saborske sjednice u rujnu, 15 saborskih zastupnika, 11 manje nego u srpnju, dobit će manje mjesečne paušale, a rekorder po broju izostanaka i za rujan je SDP-ov Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, stoji u odluci o umanjenju zastupničkih paušala zbog neopravdanog izostanka koju je donio saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Klarin, koji je podnio ostavku na zastupničku dužnost i mandat vratio SDP-u, izostao je svih osam dana koliko je sabor plenarno zasjedao u rujnu, pa će mu mjesečni paušal koji iznosi 1500 kuna biti ''kraći'' za 1200 kuna.

S tri neopravdana izostanka, drugo mjesto ''dijele'' nezavisna zastupnica Bruna Esih i HDZ-ov Drago Prgomet kojima će paušali biti manji za po 450 kuna.

Po dva neopravdana izostanka imaju Ana Komparić Devčić (SDP), Željko Lenart (HSS) i Petar Škorić (HDZ), a po jedan Sabina Glasovac (SDP), HDZ-ovi Ivan Kirin, Tomislav Klarić, Željko Reiner i Ivan Šipić, 'mostovci' Božo Petrov i Vlaho Orepić, te Ivan Lovrinović (PH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neopravdane izostanke, dakle, ima šest HDZ-ovaca, tri SDP-ovca, dva zastupnika Mosta te po jedan iz stranaka Promijenimo Hrvatsku, HSS-a, Neovisnih za Hrvatsku i nezavisni zastupnik Željko Lacković.

Sabor je proljetos na inicijativu Mosta izmijenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time omogućio novčano kažnjavanje zastupnika koji neopravdano izostaju sa sjednice. Za svaki izostanak paušal im se umanjuje za 150 kuna.

Zakon je propisao da se zastupnik može opravdati ako je bio bolestan, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako je morao na sud ili na društvene, političko kulturne i druge skupove na koje je pozvan.

Iako u zakonu to ne piše, Odbor za izbor i imenovanja odlučio je pravdati i izostanke zastupnika zbog sudjelovanja u radu općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Odbor je takav stav zauzeo iako Most, koji je predložio kažnjavanje zastupnika, kod izglasavanja zakona koji to uređuju, nije prihvatio amandman koji je išao u tom smjeru. Na taj bi se način, smatrao je proljetos Most, poslala poruka kako je vijećnička dužnost važnija od zastupničke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara