Bajić u Saboru: HDZ zadovoljan statistikom, a oporba nezadovoljna povodljivošću

Bajić u Saboru: HDZ zadovoljan statistikom, a oporba nezadovoljna povodljivošću

Tekst:I.Ć.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

GLAVNI državni odvjetnik Mladen Bajić i rad Državnog odvjetništva danas će biti na tapetu redovne sjednice Sabora na kojem će se raspravljati o izvješću o prošlogodišnjem radu državnih odvjetništava.

Dobro u brojkama

U svjetlu brojki, Bajićev DORH stoji vrlo dobro. Uostalom zaprimili su oko 85 tisuća novih prijava prošle godine i to protiv poznatih i nepoznatih počinitelja, a riješili su ih oko 50 tisuća s tim da je na kraju prošle godine ostalo svega neriješene 142 prijave.

No, izvan statistike Bajić stoji vrlo loše, jer oporbeni zastupnici, ali i veliki dio javnost prebacuje DORH-u da je premalo neovisan od politike, a posebice da se predugo trebalo čekati da se pokrenu neki krupni slučajevi. Štoviše, Bajića se optužuje da prečesto popušta pred dnevno-političkim pritiscima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Argument takvim tvrdnjama upravo je slučaj bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića koji je aktualiziran nakon velikog zanimanja javnosti, ali i upornog iznošenja činjenica od strane nekolicine političara uključujući samog predsjednika Stjepana Mesića te medija. Sam datum podizanja optužnice isti je kao i datum kada će Bajić ući u Sabor s izvješćem pa mnogi i u toj činjenici vide Bajićevo povlađivanje aktualnoj političkoj situaciji.

Za mnoge loš, ali nema boljeg?

Dovoljno se tek podsjetiti kako Branimira Glavaša nitko nije smio dirati dok je žario i palio u HDZ-u, tek kad je osvojio vlast u Slavoniji stvoreni su potrebni preduvjeti za procesuiranje afera "garaža" i "selotejp".

Bilo kako bilo za zastupnike vladajućih statistika na papiru izgleda sasvim dobro te će podržati njegovo izvješće. Oporbeni zastupnici kažu kako to neće učiniti, no danas se neće usuditi zatražiti i njegovu smjenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara