Burna rasprava oko registra branitelja: "Što ako neki branitelji budu razapeti na stupu srama i dignu ruku na sebe?"

Burna rasprava oko registra branitelja: "Što ako neki branitelji budu razapeti na stupu srama i dignu ruku na sebe?"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SABOR će raspravljati o Konačnom prijedlogu zakona o pravima branitelja. Njime su ispunjeni zakonski preduvjeti za objavu Registra branitelja. Jučer se na Odboru za ratne veterane povela žestoka polemika. Oporba je protiv Zakona.

"Moj stav, kao i stav stranke koju zastupam je da je ovo panflet dobrih želja koje ste načinili, a sve u svrhu kako objavili Registar. Za nijednu od ovih pozicija koje su kao poboljšanja u pravima hrvatskih branitelja nema osiguranih sredstava", ističe HDZ-ov Josip Đakić.

"Osobno kao branitelj i kao član Vukovarske 204. brigade i kao zarobljenik dvaju logora, ni na koji način ne smatramo da će objava popisa naših imena ugroziti nas kao osobe, kao pojedince, na bilo koji način ako ćemo putovati bilo gdje", reagirao je SDP-ov Željko Sabo.

Podsjetimo, ministar branitelja Predrag Matić najavio je krajem studenog da će registra branitelja biti objavljen kada izmjene zakona prođu saborsku proceduru te da bi se to trebalo dogoditi do Božića.

"Vodili smo se sloganima 'Nije u šoldima sve' jer želimo pokazati kako se dosta toga da urediti bez puno novaca i kako se dostojanstvo Domovinskog rata ne mora uvijek mjeriti u kunama", rekao je ministar branitelja Predrag Matić naglašavajući kako izmjene neće državu koštati ništa, kao i da si ni jedno pravo branitelja neće smanjivati.

Matić pozvao zastupnike da podrže objavu Registra branitelja

"Apeliram da rasprava bude konstruktivna. Kako sam u proteklom razdoblju dobio puno poziva hrvatskih branitelja koji su mi dali potporu i rekli da se u nekim stvarima ne spuštam na razinu razgovora koji je bio prošli put, zato ću vrlo rado odgovoriti na sve konstruktivne prijedloge. Na one druge neću uoće odgovarati", rekao je Matić.

"Treba objaviti Registar branitelja zbog časti i ponosa svih pravih hrvatskih branitelja, dragovoljaca, gardista, policajaca, golobradih mladića u ranim dvadesetima s krunicom oko vrata i hrvatskom šahovnicom na čelu; zbog njihovih roditelja, braće i sestara, supruga i djece da se mogu ponositi njima. Pravim, istinskim braniteljima Hrvatske", rekao je SDP-ov Franko Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDSSB pak traži da se objavi popis onih koji su napadali Hrvatsku.

Kosor: Što ako neki branitelji budu razapeti na stupu srama i dignu ruku na sebe?

"Ako i jedan hrvatski branitelj bude krivo optužen u medijima i u različitim institucijama da je zlouporabio zakon, a časno je branio kako ste govorili, svoju Domovinu i ako bude razapet na stupu srama i, ne daj Bože, digne ruku na sebe, što ćemo onda?", pitala je HDZ-ova Jadranka Kosor.

"Do sada se ubilo 2000 branitelja, možda baš zato što su morali gledati one koji koriste prava koja su možda njima pripadala, a koriste oni drugi", uzvratio je ministar branitelja Predrag Matić.

Burić: Jedan ugledni trener tražio je Glavaša da mu potpiše potvrdu za rođaka

U raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o pravima branitelja, HDSSB-ov Dinko Burić naveo je da treba odgovarati svaki zapovjednik koji je svojim potpisom omogućio stjecanje lažnog statusa branitelja. Naveo je i primjer 'trenera svih trenera', ne izgovarajući ime Miroslava Ćire Blaževića.

"Jedan hrvatski ugledni nogometni trener za kojeg novinari često kažu da je trener svih trenera, a njemu to biva drago čuti, tražio je od Branimira Glavaša da mu potpiše potvrdu o sudjelovanju u Hrvatskoj vojsci za njegovog jednog rođaka, nećaka koji nije ni dana sudjelovao u Domovinskom ratu, s ciljem da taj rođak izbjegne odsluženje redovnog vojnog roka. Radi se o onom treneru koji se hvalio da se predsjedniku Tuđmanu htio uvaliti u krevet kako bi dobio gripu. Je li gripu dobio, ne znam, ali visoki časnički čin, bojim se, jeste", kazao je Burić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara