U saboru zaiskrilo između HDZ-ovke i Marasa, Reiner mu oduzeo riječ

U saboru zaiskrilo između HDZ-ovke i Marasa, Reiner mu oduzeo riječ
Foto: Patrik Macek/Pixsell

SABORSKI zastupnici danas su podržali Zakon o službenoj statistici i istaknuli važnost prikupljanja objektivnih podataka o demografskim kretanjima oko kojih se nisu mogli složiti HDZ-ova Grozdana Perić i SDP-ov Gordan Maras kojemu je zbog te prepirke oduzeta riječ do kraja rasprave.

Gordan Maras u raspravi je ustvrdio da je gotovo 200.000 građana napustilo Hrvatsku u zadnje dvije, tri godine.

"Bilo bi dobro kada bismo dobivali od statistike odgovore koji su razlozi iseljavanja, što možemo napraviti kako bi se ljudi vratili. To bi bilo korisno za nas koji donosimo određene odluke", istaknuo je Maras.

Nakon te njegove replike zaiskrilo je između Marasa i HDZ-ove Grozdane Perić koja je ustvrdila da je 2018. došlo do promjene trenda i da te godine imamo oko 9000 građana manje iseljenih. Maras je reagirao upozorivši na "povredu Poslovnika zbog iznošenja netočnog podatka".

No, predsjedavajući Željko Reiner na to je zbog povrede Poslovnika oduzeo Marasu riječ do kraja rasprave, što je Maras komentirao kao "skandalozan potez koji dosad nije doživio u saboru".

U raspravi o 'tehničkom zakonu' kojim se hrvatska službena statistika usklađuje s europskim statističkim sustavom sudjelovala je svega nekolicina prisutnih zastupnika negodujući zbog gotovo prazne sabornice.

Slab interes za Zakon o službenoj statistici posebno je apostrofirao Ivan Šuker (HDZ) istaknuvši da je riječ o važnom segmentu o kojemu, uz ostalo, ovisi i koliko će Hrvatska povući sredstava iz europskih fondova.

I Šuker smatra da bi Državni zavod za statistiku trebao napraviti istraživanje o tome koliko se građana iselilo iz Hrvatske od ulaska u Europsku uniju.

"Potrebno je istraživanje o tome što se to dogodilo i treba ga prezentirati hrvatskoj javnosti. Nitko nema prava licitirati o tim brojkama. Važno je pritom prikupiti i točne podatke koliki broj iseljenih još uvijek ostvaruje nekakva prava u Hrvatskoj", istaknuo je Šuker poručivši da te teme ne trpe politikantske rasprave, zbog čega danas i nema o tome puno rasprave u saboru.

Bulj: Presudno je kakva će se politika provoditi na temelju prikupljenih podataka

Anka Mrak Taritaš (Glas) i Miro Bulj (Most NL) istaknuli su važnost objektivnih i nepristranih statističkih podataka, usklađenih s europskim statističkim sustavom, no Bulj  je ustvrdio kako je presudno kakva će se politika voditi na temelju prikupljenih podataka.

"Ciljano i planski se provodi iseljavanje, dvije trećine Hrvatske su prazne, a uvozimo strane radnike“, upozorio je Bulj te je dodao kako se upravo iz statističkih podataka vidi da su aktualne 'politike katastrofalne' u području demografije i poljoprivrede.

"Je li moguće da moramo uvoziti pomidore iz Italije, a Sinjsko polje nije navodnjavano", upitao je Bulj.

Novi prijedlog Zakona

Državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić obrazložila je da se novim Zakonom uvode nove mjere i instrumenti usklađivanja s europskim statističkim sustavom te jednostavnija normativna rješenja organizacije i funkcioniranja sustava službene statistike Hrvatske.

Prema prijedlogu novog Zakona, a u skladu s europskim pravnim okvirom, Državnim zavodom za statistiku upravlja glavni ravnatelj, kao rukovodeći državni službenik, a ne državni dužnosnik.

Glavnog bi ravnatelja imenovala i razrješavala vlada, na temelju javnog natječaja, a imenovao bi se na pet godina.

Konačnim se prijedlogom Zakona o službenoj statistici, koji se donosi po hitnom postupku, predlaže osnivanje Odbora za sustav službene statistike RH koji bi bio isključivo sastavljen od predstavnika nositelja službene statistike RH kako bi se osigurala kvalitetnija koordinacija učinkovitosti i kvalitete razvoja te proizvodnje i diseminacije službene statistike RH

Propisuje se i da Državni zavod za statistiku može na zahtjev korisnika pružati usluge statističke obrade podataka koristeći se ranije prikupljenim podacima te da su sredstava ostvarena od obavljanja tih usluga namjenska sredstava koja se koriste za financiranje dodatnih troškova nastalih obavljanjem poslova na temelju kojih su prihodi nastali i za podmirenje troškova službene statistike.

Također, predlaže se i pojednostavljenje procedure donošenja Godišnjeg provedbenog plana tako da ga, umjesto Hrvatskog sabora, donosi Vlada RH, a sve kako bi se osiguralo njegovo donošenje do kraja tekuće godine za sljedeću godinu, odnosno kako bi Državni zavod za statistiku imao pravnu osnovu za prikupljanje podataka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara