U šest mjeseci pronađeno preko 1000 krivotvorenih novčanica od 500 eura

U šest mjeseci pronađeno preko 1000 krivotvorenih novčanica od 500 eura
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

HRVATSKA narodna banka upozorava građane na povećanu pojavu krivotvorenog novca. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine uočena su čak 263 komada krivotvorenih novčanica kune, što je povećanje od 192,2 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Poseban trend je, pokazuju brojke, krivotvorenje novčanica od 500 eura. Čak 86,6 posto od ukupnog broja registriranih krivotvorina novčanica eura čine one od 500 eura, preciznije to su čak 1044 novčanice od ukupno nađene 1203 krivotvorene novčanice eura. S druge strane, najmanje se krivotvore novčanice od 10 i 200 eura. 

Čak 192 % više krivotvorina nego lani

Prema statističkim podacima središnje banke, u prvih šest mjeseci ove godine nađena su čak 263 komada krivotvorenih novčanica kune, što je nevjerojatno povećanje od 192,2 % u odnosu na isto razdoblje u 2017. godini. Najčešće krivotvorena novčanica domaće valute bila je ona od 200 kuna, na koju otpada 139 komada registriranih primjeraka krivotvorina kune ili 52,9 %. 

Iz HNB-a poručuju kako je krivotvorene novčanice lako prepoznati, važno je samo provjeriti nekoliko njihovih obilježja. Osjetite, pogledajte, titrajte i provjerite svaku sumnjivu novčanicu. Hrvatska narodna banka također je tiskala i besplatno dijeli edukativne brošure o zaštitnim obilježjima novčanica kune i o postupku provjere autentičnosti novčanica. Narudžba za brošure može se uputiti popunjavanjem obrasca objavljenog na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke. Edukativne letke i postere o zaštitnim obilježjima novčanica eura izdala je na hrvatskome jeziku Europska središnja banka u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom. Letci i posteri o zaštitnim obilježjima novčanica eura mogu se preuzeti na internetskim stranicama Europske središnje banke.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara