U Slatinama na Čiovu pronađen mrtvi labud

JUČER kasno navečer u Slatinama na Čiovu pronađen je još jedan mrtvi labud. To je četvrti slučaj otkrića uginulih labudova u posljednja dva dana u Hrvatskoj.

Kako Index doznaje od Zdenke Filipović, veterinarske tehničarke Veterinarske stanice Filipović iz Splita, ptica je u stanicu dopremljena na dojavu Županijskog centra za obavješćivanje 112.

Filipović je kazala kako je ptica poslana na kontrolu u Veterinarski zavod u Splitu nakon čega će biti proslijeđena u Centar za peradarstvo u Zagrebu.

Jučer su mrtvi labudovi pronađeni i u Zagrebu, Sisku i Karlovcu, a proteklog vikenda nekoliko je uginulih ptica otkriveno u Italiji, Sloveniji, Bugarskoj i Grčkoj.

Za uginule ptice iz Hrvatske još se čeka potvrda uzroka uginuća, odnosno potvrda ili demantij sumnje da se radi o ptičjoj gripi.

Potvrde li laboratorijske analize ptičju gripu, Hrvatska će se pridružiti nizu zemalja koje su proteklih dana otkrile tu bolest na svojem teritoriju.

Osim na jugu Europe, ptičja je gripa otkrivena i u Nigeriji, a Svjetska zdravstvena organizacija je kritizirala tu zemlju jer nije poduzela ozbiljne mjere suzbijanja širenja bolesti.

U Hrvatskoj je ptičja gripa otkrivena u listopadu prošle godine nakon čega su sanitarne inspekcije u bližem okruženju područja na kojem je otkrivena ptičja gripa kod uginulih ptica, kao mjeru predostrožnosti pobile svu domaću perad.

Taj model kasnije ocijenjen kao uspješno suzbijanje širenja ptičje gripe, nazvan je "hrvatskim modelom".

Spomenimo da je Ministarstvo poljoprivrede nakon završetka eliminacije peradi u rekordnom roku građanima isplatilo najavljenu odštetu za ubijenu perad, pa je eliminacija protekla bez većeg negodovanja stanovnika sela čije su se peradarske farme našle na udaru veterinarskih ekipa.

Autor fotografije: Zdenka Filipović

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara