U Zagrebu, Sisku i Karlovcu pronađeni mrtvi labudovi

NAKON što je u Italiji, Bugarskoj i Grčkoj potvrđen smrtonosni virus H5N1, te u Sloveniji virus H5, proteklog vikenda su mrtvi labudovi pronađeni u Zagrebu, Sisku i Karlovcu.

Zagrebačka televizija otkrila je da je u subotu ujutro na jarunskom jezeru pronađen mrtvi labud, a sisački portal Sisak info javlja kako je na obali rijeke Kupe u blizini naselja Mošćenica također pronađen jedan mrtvi labud.

Kako je za Index rekao voditelj Veterinarsko-higijenskog servisa, dr. Damir Nejedni, uginuli labud s Jaruna bi danas tijekom dana trebao stići u Centar za peradarstvo, gdje će biti ispitano od čega je ptica uginula. Rezultati ispitvanja trebali bi biti poznati kroz tjedan dana.

Doktor Nejedni kazao nam je kako u Centru imaju "užasno puno ptica" na ispitivanju, no tvrdi kako razlog nije povećana smrtnost istih, već samo strah ljudi koji zbog ptičje gripe primjećuju mrtve ptice i donose ih na ispitivanje.

Zagrebačka televizija večeras u 20.30 sati u emisiji 24 sata emitirat će intervju s biologinjom Trgovačkog društva Jarun Mirjanom Počučom koja će govoriti o razlozima smrti jarunskog labuda.

U Karlovcu je u blizini Korane u središtu grada danas pronađeno pet mrtvih labudova. Njihova tijela upućena su na analizu u Centar za peradarstvo u Zagrebu.

Županijska veterinarska inspektorica Branka Horvatić potvrdila je karlovačkom portalu Sedam.hr da su uginule ptice odmah otpremljene na analizu u Centar za peradarstvo u Zagreb.

Portal navodi kako se pretpostavlja da su ptice uginule nizvodno od slapa na Korani, u središtu Karlovca, te da su njihovi leševi otplutali nizvodno do Vodostaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u razgovoru za Index kazao Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, vjerojatnost da se zaista radi o ptičjoj gripi nije velika, dapače.

"Treba reći da je u ovo doba godine povećan broj uginulih ptica normalan. Zbog duge zime, nedostatka hrane i niskih temperatura je logično da slabije jedinke jednostavno uginu." - kazao je Pavić Indexu.

"Ukoliko će nalazi biti negativni, potrebno je pet dana da se to utvrdi sa sigurnošću. Ukoliko su pozitivni, onda se tu radi o dva dana." - dodao je glasnogovornik.

"Period migracije labudova još uvijek nije počeo, ali je očito da još uvijek vlada histerija oko ptičje gripe, pa tako građani u svakoj mrtvoj ptici vide ptičju gripu." - zaključio je Pavić.

Podsjetimo, tijekom ovog vikenda smrtonosni virus H5N1 potvrđen je u Grčkoj, Italiji i Bugarskoj, a u Sloveniji, nedaleko Maribora, koji je samo stotinjak kilometara udaljen od Zagreba potvrđen je virus H5.

Međutim, Slovenija već izvodi zaštitne mjere predviđene za pojavu opasnijeg soja virusa ptičje gripe H5N1 iako će eventualna prisutnost tog virusa moći biti potvrđena tek nakon što budu poznati dodatni rezultati testiranja zaraženog uzorka labuda koji je pronađen na Dravi blizu Maribora.

A.H./N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara