U Sloveniji 19 novih slučajeva koronavirusa

U Sloveniji 19 novih slučajeva koronavirusa
Ilustracija: EPA

U SLOVENIJI je u zadnja 24 sata s 848 testova potvrđeno 19 novih zaraza koronavirusom, sedam manje nego prethodni dan, a nije bilo novog smrtnog slučaja, objavila je u petak slovenska vlada.

Ukupan broj infekcija od početka epidemije povećan je na 2052, nakon 124.754 testova. Trenutno je 259 aktivnih slučajeva, dok broj umrlih ostaje 115.

U bolnicama se od covida-19 trenutno liječe 23 pacijenta, od kojih dvoje trebaju intenzivno liječenje.

Najviše novih slučajeva u Ljubljani

Najveći broj novih zaraza u zadnja 24 sata zabilježen je u Ljubljani (4) te po dva u Trbovlju, Krškom i Rogatecu.

Vlada za sada ne planira uvođenje novih mjera i vjeruje da će sadašnje imati učinak na smanjivanje dnevnog porasta u iduća dva tjedna.

No, kako u petak prenose slovenski mediji, znanstveni institut "Jožef Štefan" (IJS) koji za vladu radi moguće projekcije daljnjeg razvoja epidemije upozorava da je u Sloveniji već sada eksponencijalni rast zaraza i da je reprodukcijski broj širenja koji pokazuje koliko trenutno jedna zaražena osoba zarazi drugih viši od 1.

"To znači da nam epidemija možda počinje izmicati kontroli", upozoravaju na tom institutu.

Model prikazuje od 10 do 35 novih slučajeva dnevno

Kako prenose mediji, modeli koje je napravio IJS ukazuju da će u idućem razdoblju broj novih dnevnih infekcija potvrđenih testiranjem varirati "od 10 do 35".

Osim toga, utjecaj importiranih slučajeva više nije toliko značajan jer je sada dominantan broj novih infekcija posljedica lokalnog širenja u Sloveniji, navode u institutu.

Prema najgorem scenariju u modelu koji je napravio IJS, u Sloveniji bi do kraja rujna broj umrlih među onima koji su se zarazili koronavirusom mogao porasti sa sadašnjih 115 na 200.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara