U srijedu štrajkaju sve škole, sprema se i veliki prosvjed pred vladom

U srijedu štrajkaju sve škole, sprema se i veliki prosvjed pred vladom
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sindikatima u obrazovanju dogovor HDZ-a i HNS-a u ovome trenutku ne znači ništa, poručili su u četvrtak sindikalni čelnici, koje je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pozvalo na pregovore u ponedjeljak.

"Dogovor HDZ-a i HNS-a za nas u ovome trenutku ne znači ništa", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec komentirajući novu ponudu iz redova vladajućih po kojoj će Vlada do 30. lipnja iduće godine urediti cijeli sustav koeficijenata u javnim službama.

Ako to ne učini, koeficijenti složenosti poslova zaposlenima u obrazovanju i policajcima će od 30. lipnja porasti za dva posto.

Mihalinec je istaknuo da se o tom dogovoru neće izjašnjavati već će sindikalne zahtjeve i argumente iznijeti tek kada ih Vlada pozove na sastanak.

"Čekamo pregovore da čujemo koji su to prijedlozi Vlade, a istovremeno da konačno imamo priliku iznijeti naše argumente i prijedloge", rekao je.

Nakon završetka pregovora, kaže Mihalinec, sindikati će provesti referendum među članstvom o tome prihvaćaju li Vladinu ponudu.

Pregovori o novoj ponudi u ponedjeljak u 8 sati 

U međuvremenu se doznaje da su iz resornog ministarstva pozvani na pregovore o novoj ponudi vladajućih u ponedjeljak u 8 sati.

Sindikalci su ustvrdili da je danas u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji odaziv članstva na štrajk u osnovnim školama iznosio 96,81 posto, a u srednjim školama 93,76 posto.

Najavili su da će u ponedjeljak štrajkati škole u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, a u utorak u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.

Za srijedu, 6. 11., najavljuju simbolički pritisak za povećanje koeficijenata za 6,11 posto, tako što će štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, a sindikalci će prosvjedovati na Markovu trgu.

Premijer Andrej Plenković uputio je sa sjednice Vlade apel sindikatima u obrazovanju, nastavnicima i učiteljima da se u zajedničkom razgovoru pronađe rješenje za pitanje plaća.

"Još jednom pozivam predstavnike sindikata, učitelje i nastavnike da razumno prepoznaju ponudu Vlade o povećanju osnovice za 6,12 posto i da smo spremni intenzivno raditi na reviziji i kvalitetnijem, pravičnijem definiranju koeficijenata složenosti poslova na temelju postojeće uredbe", rekao je

Ako se problem koeficijenata ne riješi do 30. lipnja, Vlada će pronaći sredstva u proračunu da se zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu plaće podignu za dodatnih dva posto, obećao je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara