U subotu glavni odbor HSS-a, prvi poslijeizborni test za Z. Tomčića

GLAVNI odbor HSS-a sastat će se u subotu 20. prosinca i bit će prvi poslijeizborni test za predsjednika Zlatka Tomčića i vodstvo stranke nakon što je HSS na parlamentarnim izborima 23. studenoga ostvario relativno loš izborni rezultat.

Članovi Glavnog odbora njih 160, razmotrit će zaključke stranačkog Predsjedništva i stav da je lošem izbornom rezultatu "kumovala" umrtvljenost stranačkog rada na terenu, a ne odluka da HSS na izbore iziđe samostalno i da o potencijalnim partnerima odlučuje nakon izbora.

Internu analizu loših izbornih rezultata članovima Glavnog odbora iznijet će predsjednik stranke Tomčić koji će tom prilikom, neslužbeno se doznaje, izići i s novim osobnim ocjenama.

Stav koji će zauzeti članovi Glavnog odbora odredit će i karakter redovne stranačke skupštine koja će se održati u siječnju 2004. - znat će se - hoće li biti izvještajna ili možda izborna.

Visoki HSS-ov dužnosnik procijenio je da će se unutarstranačke tenzije zbog lošeg izbornog rezultata okončati u idućih mjesec dana a da će za tri, četiri mjeseca stranka potpuno konsolidirati.

Opetuje da će stranka pri glasovanju o povjerenju podržati novu hrvatsku vladu mandatara Ive Sanadera, a da će dalja podrška ovisiti o kvaliteti vladinih poteza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako HSS načelno podržava HDZ-ovu ideju o manjem broju ministarstava konačan stav o tome zauzet će tek kad vidi zakonske prijedloge koji tu ideju razrađuju. Ipak u HSS-u neslužbeno komentiraju kako je hrabar potez "utopiti" ministarstvo turizma u neko drugo ministarstvo ili ukinuti ministarstvo zaštite okoliša.

Doznaje se, da će o HSS-ovim stajalištima Tomčić u četvrtak razgovarati sa Sanaderom.

Kad je riječ o Saboru u HSS-u priželjkuju čelna mjesta u odborima za poljoprivredu i turizam.

O tome koji će HSS-ovci u konačnici sjediti u saborskim klupama večeras treba odlučiti stranačko Predsjedništvo. Zbog nespojivosti dužnosti zamjene treba naći županima Zvonimiru Sabatiju i Josipu Friščiću te direktoru Hrvatskih šuma Željku Ledinskom.

U HSS-u opovrgavaju medijske napise da će dvadesetak njihovih dužnosnika ostati na mjestima u izvršnoj vlasti. Polovica dužnosnika to uopće ne želi, a iskaže li nova vlast interes za nekim od HSS-ovaca o tome će odlučivati stranka, naveo je visoki HSS-ov dužnosnik.

(Hina) um sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara