Počinje prvo suđenje Sanaderu!

Počinje prvo suđenje Sanaderu!

Foto: Damjan Tadić (Cropix)

IVI SANADERU, bivšem šefu HDZ-a, sve je jasno, a on je i više nego spreman! Tako barem poručuje njegov odvjetnički tim koji je jučer s najpoznatijim hrvatskim zatvorenikom dogovorio posljednje detalje pred suđenje koje je već sada ocijenjeno povijesnim.

Sve mu je jasno, osim da je ratni profiter

Sanaderu, je jasno, što se događa oko istrage u slučaju Fimi-medije, jasno mu je da je HDZ pod istragom, a poznate su mi i reakcije njegovih dojučerašnjih stranačkih kolega, no nikako mu ne ide u glavu da će mu Hrvatska suditi za ratno profiterstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, kako će se Sanader danas u 9:30 na Županijskom sudu u Zagrebu, pred oko 200 akreditiranih novinara po prvi puta javno suočiti s optužbama da je još 1995. godine od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna. Riječ je o prvom poslu kojeg je Hypo banka imala u Hrvatskoj, odnosno o kreditu hrvatskoj Vladi od 22 milijuna tadašnjih njemačkih maraka za opremanje oko 20-tak veleposlanstava Hrvatske većinom u Europi. Svega par metara dalje od Županijskog suda, nalazi se zgrada Ministarstva vanjskih poslova u kojoj je navodno Sanader, tada kao pomoćnik ministra vanjskih poslova Mate Granića primio mito zašto bi sada, ako ga se proglasi krivim, mogao biti osuđen na 10 godina zatvora.

Prva odvjetnička liga, a obitelji nigdje

Suđenje će voditi sudac Ivan Turudić, a predstavnica tužiteljstva odnosno Uskoka je Tamara Laptoš, dok je na Sanaderovoj strani trio odvjetnika Goran Suić, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Iako će Sanader imati prvu odvjetničku ligu ispred sebe, njega u sudnici neće bodriti njegova obitelj koja je već najavila da neće biti prisutna suđenju.

USKOK predlaže oduzimanje Sanaderove imovine i ratno profiterstvo

"Optužnicom se Ivu Sanadera tereti da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, od kraja 1994. godine do ožujka 1995., u Zagrebu i Republici Austriji , za vrijeme trajanja Domovinskog rata i vrijeme kada je Republika Hrvatska zbog ratnog stanja, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila zbog oružane agresije na Republiku Hrvatsku, u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, za sudjelovanje u pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu sa Hypo bankom i kao protuuslugu za plasman navedene banke na hrvatsko tržište, dogovorio isplatu provizije u gotovini u iznosu od 7.000.000,00 ATS. Navedeni iznos mu je u cijelosti isplaćen nakon što je između Vlade Republike Hrvatske i Hypo banke zaključen Ugovor o kreditu u iznosu od 140.000.000,00 ATS. Na opisani način Ivo Sanader je za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.610.528,18 kuna", navodi se optužnici u kojoj se može vidjeti da se Sanadera tereti i za ratno profiterstvo.

Uskok je u optužnici predložio da se na temelju odredbi Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem oduzme cjelokupna protupravno stečena imovinska korist.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara