U tajnosti sazvana sjednica Državnog sudbenog vijeća, ukinut imunitet sutkinji, slijede uhićenja

U tajnosti sazvana sjednica Državnog sudbenog vijeća, ukinut imunitet sutkinji, slijede uhićenja

Foto: Google street view, FAH

DANAS je u tajnosti sazvana sjednica Državnog sudbenog vijeća, potvrđeno je Indexu.

Državno sudbeno vijeće, kako se neslužbeno doznaje, na zahtjev Uskoka ukinulo je imunitet jednoj trgovačkoj sutkinji koja bi se navodno, s drugim osumnjičenicima, trebala naći pod izvidima zbog nezakonitih ovrha.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, iz više izvora neslužbeno se doznaje da je na sjednici udovoljeno zahtjevu Uskoka za skidanjem imuniteta sutkinji koju se sumnjiči za nezakonitosti u ovrhama. Stoga se mogu očekivati i uhićenja te pretresi prostorija koje koriste osumnjičeni u ovom slučaju.

Prema slovu zakona suci ne mogu biti pozvani na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje pri donošenju sudske odluke, osim ako se radi o kršenju zakona od strane suca koje je kazneno djelo.

Bez odobrenja DSV-a suce se u postupku pokrenutom zbog kaznenog djela učinjenog u obavljanju sudačke dužnosti ne može pritvoriti, osim ako je u tom nedjelu neposredno zatečen i za njega je propisana kazna zatvora u trajanju duljem od pet godina.

Sjednice DSV-a na kojima se odlučuje o odobrenju za pritvaranje, određivanje istražnog zatvora ili za pokretanje kaznenog postupka, nisu javne, a javne mogu biti jedino na izričit zahtjev suca protiv kojeg se vodi postupak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara