Zasjeda Glavni odbor SDP-a: Nezadovoljnici rešetaju Milanovića, on nekoliko puta napustio sjednicu

Zasjeda Glavni odbor SDP-a: Nezadovoljnici rešetaju Milanovića, on nekoliko puta napustio sjednicu

Foto: FAH

U TIJEKU je sjednica Glavnog odobra SDP-a na Iblerovom trgu.

Pojedini zastupnici rešetaju Zorana Milanovića, koji je u nekoliko navrata napuštao sjednicu i vraćao se.

Članovi Milanoviću zamjeraju što je tijekom postizbornih pregovora potpisao koalicijski sporazum o tripartitnoj Vladi, u kojem je bio i HDZ.

Nezadovoljni SDP-ovci toliko su napali Milanovića da je Nenad Stazić zamolio da se ne raspravlja o Milanoviću na takav način, no Josip Leko koji predsjeda Glavnim odborom rekao je kako neće zabraniti slobodu govora.

Na dnevnom redu navedeno je:
 

  • Izvješće o provedenim aktivnostima u izbornoj kampanji za Parlamentarne izbore 2015.
  • Donošenje Odluke o raspisivanju izbora za Predsjednika/cu SDP-a i članova/ica organa SDP-a
  • Donošenje Odluke o sazivanju 13. Kovnencije SDP-a Hrvatske
  • Razno


Kako doznaje Index od izvora iz SDP-a, predsjednik SDP-a Zoran Milanović na početku je održao kratki govor, nakon čega je napustio sjednicu. Rajko Ostojić ga je iskritizirao, dok je Ranko Ostojić sa Milanovićem izašao iz prostorije.

Rajko Ostojić je zatražio da se ne prihvati izvještaj, već da se napravi nova radna grupa koja će izraditi novi izvještaj.

Zlatko Komadina, jedan od kandidata za predsjednika stranke, smatra da će odluke Glavnog odbora biti na tragu jačanja vjerodostojnosti, nažalost od danas oporbene stranke.

Kazao je da će se njegova kampanja temeljiti na razgovoru s članstvom na tragu okupljanja i jačanja uloge članstva i socijaldemokratskih politika.

Komadina smatra da je 12. ožujka, kao datum prvog kruga izbora za predsjednika stranke, preran te mu je bolja opcija da se izbori održe u travnju. Dodao je da ne treba brzati i da on nije za ubrzavanje izbornog procesa.

Milanović nema Baldasarovu potporu

Ivo Baldasar je kazao da na sjednici očekuje žučljivu raspravu, objašnjavanja i "napade", ali ne i dramatiku. "Mislim da ćemo raspravit i dogovoriti se oko izborne procedure", rekao je.

Istaknuo je kako sadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović nema njegovu potporu jer nikom nije drago kada se izgubi pet izbora za redom.

"Ako izgubite pet izbora zaredom, bez obzira koji su tome razlozi i ako ne možete na sudu dokazati da se radi o krađi, onda trebate razmisliti da prepustite nekom drugom vođenje stranke, pomognete mu u tome i pričekate drugi perod za ponovno kandidiranje. Inzistiranje na odmah istome kandidiranju zato što "nismo izgubili izbore" samo zamagljuje situaciju i sprečava nas da sami sa sobom rasčistimo gdje smo pogriješili i zašto smo pogriješili", kazao je.

Napominjući kako podržava Zlatka Komadinu za predsjednika stranke, Baldasar se založio za daljnju demokratizacuju stranke, posebice decentralizaciju, te djelom i regionalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baldasar drži i da će biti više kadidata za predsjednika stranke, a da će se u drugom krugu natjecati Milanović i Komadina.

I Picula za Komadinu

Potporu Komadini daje i Tonino Picula koji je rekao kako se SDP mora pogledati u ogledalo i sagledati što je radio u zadnje četiri godine.

"SDP-u trebaju promjene, ali ne bih volio da se rasprava o tome što sutra očekuje SDP svede samo na raspravu o političkoj sudbini jednog čovjeka. Međutim, od nečega moramo krenuti. Procjenio sam da Komadina ima kapacitet, kao političar i čovjek, da da  zamah inicijalnoj raspravi u SDP-u", kazao je.

Komadinu podržava i Davor Bernardić koji očekuje izbornu kampanju u demokratskoj atmosferi. "SDP mora izabrati promjene, moramo se promjeniti da bi mogli mjenjati zemlju te osigurati da se možemo vratiti na vlast", poručio je.   

Ne želeći se javno izjašanjavati tko ima njegovu potporu Arsen Bauk je rekao da u izboru za predsjednika SDP-a ne očekuje ništa što bi miglo oslabiti stranku jer se znaju kandidati i procedura izbora. Smatra kako će članovi stranke na izborima odabrati najboljeg kandidata i ono što je najbolje za SDP.

Maras, Matić, Sobol i Antičević Marinović podupiru Milanovića

Gordana Sobol, koja podupire Milanovića, rekla je kako svaka promjena na čelu stranke ne znači i veću demokratizaciju.

Milanovića podržava i Ingrid Antinović Marinović jer drži da je Milanović kao premijer Hrvatsku sa svojim timom izvukao iz provalije. "Smatram da treba nastaviti i dalje demokratizirati SDP", kazala je. 

Potporu sadašnjem predsjedniku SDP-a daje i Gordan Maras jer smatra da stranka treba ostati jaka. Drži kako sadašnja vlada ima krhku većinu u Saboru te treba biti spreman u svakom trenutku preuzeti odgovornost za upravljanje zemljom a "Milanović konstantno drži SDP na potpori od 30 posto".

Potporu Milanoviću dao je i Predrag Matić. Najavio je da će novom ministru branitelja Miji Crnoji svoje ministarstvo predati u ponedjeljak. Poželio mu je sve najbolje i da ostvari sve što je naveo u svom programu te izrazio je nadu da neće biti na listi izdajnika Domovine. "Ako i budem, Hrvatska je u EU, bit će mjesta i negdje drugdje za mene", kazao je Matić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara