VIDEO U najvećem turskom jezeru otkrivena tvrđava stara 3000 godina: "Ovo je čudo"

VIDEO U najvećem turskom jezeru otkrivena tvrđava stara 3000 godina: "Ovo je čudo"
Screenshot: YouTube
 
ARHEOLOZI i ronioci došli su do fascinantnog otkrića u turskom jezeru Van, javljaju svjetski mediji.
 
Tijekom podvodnog iskopavanja u najvećem turskom jezeru pronađena je tvrđava stara 3000 godina. Znanstvenici vjeruju da potječe iz doba civilizacije i kraljevine Urartu, kada je razina vode u jezeru bila na stotine metara niža.
 
Tvrđavu su pronašli arheolozi sveučilišta Van Yuzuncu Yil u suradnji s roniocima. Vođa ronilačkog tima Tahsin Ceylan izjavio je za lokalne medije da su ruševine dio velikog izgrađenog terena koji se proteže do jednog kilometra. Visina vidljivih zidova tvrđave je između 3 i 4 metra.
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pronalazak ovog dvorca pod vodom je čudo"
 
Ceylan je dodao da jezero Van ima povijest od oko 600 000 godina i znanstvenici rade na otkrivanju njegovih tajni: "Pronalazak ovog dvorca pod vodom je čudo", rekao je.
 
Njegov tim je prošle godine u jezeru pronašao područje površine 4 kvadratna kilometra prekriveno stalagmitima, koje je nazvao "podvodnim vilenjačkim dimnjacima". Ranije ove godine u jezeru je pronađena olupina ruskog broda za koji se vjeruje da je potonuo 1948. godine.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz jezero Van, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: jezero Van. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara