U Tužiteljstvu BiH saslušane Karadžićeva supruga i kćer

SRPSKI mediji prenose da su supruga i kćerka Radovana Karadžića saslušane u prostorijama Tužiteljstva BiH u sklopu istrage o Karadžićevim pomagačima u bijegu.

Ljiljana Zelen-Karadžić i Sonja Karadžić-Jovičević, prema pisanju banjolučkih Nezavisnih novina, saslušane su u sklopu otkrivanja i procesuiranja osoba koje haškim optuženicima pomažu u bijegu. Haški sud od srpskih vlasti još uvijek očekuje izručenje četvorice preostalih optuženika koji se još uvijek nalaze na slobodi odnosno u bijegu, a radi se o Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stojanu Župljaninu i Goranu Hadžiću.

Obzirom da dvojica najtraženijih optuženika - Karadžić i Mladić - već godinama uspješno bježe pred Sudom, UN, predsjednik suda u Haagu Fausto Pocar i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz više su puta od vlasti Srbije, BiH i Republike Srpske zatražile razbijanje i sudsko procesuiranje osoba iz mreže pomagača odbjeglim optuženicima.

Vlasti sumnjaju i na Karadžićevog sina i zeta

Karadžićeva supruga i kćerka saslušane su u pratnji odvjetnika Miodraga Jokića. Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubješić, nije mogao ništa reći o samom saslušanju ističući kako Tužiteljstvo ne prakticira davanje izjava o istražnim postupcima koji su u tijeku.

Tijekom prošle godine Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu protiv Ljiljane Zelen-Karadžić i Sonje Karadžić-Jovičević, ali i protiv Karadžićevog sina Aleksandra Saše Karadžića i zeta Branislava Jovičevića.

U studenom prošle godine pravosudne su vlasti donijele odluku o zabrani raspolaganja Karadžićevom imovinom čime se želi umanjiti mogućnost financiranja Karadžićevog bijega pred Haškim sudom.

I.K. 
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara