U utorak će biti ispitani prvi svjedoci u slučaju Zagorec

U utorak će biti ispitani prvi svjedoci u slučaju Zagorec

ISTRAŽNA sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Erna Draženčić do 29. ožujka namjerava ispitati sve svjedoke koje je predložilo tužiteljstvo, izuzev njemačkog trgovca oružjem Josefa Rothaichnera koji je Zagorcu 1993. navodno predao torbu s draguljima kao garanciju za pet milijuna američkih dolara preuzetih od MORH-a, a namijenjenih kupnji oružja za obranu Hrvatske.

Saslušani će biti Snježana Šiprah, bivša Zagorčeva tajnica, i Hrvoje Petrač, koji su prvi javno progovorili o draguljima na ponovljenom suđenju za otmicu Zagorčeva sina. Kao svjedoci bit će saslušati i bivša djelatnica Ministarstva financija Terezija Barbarić, bivši Zagorčev suradnik Josip Ferek, djelatnik MORH-a koji je povremeno bio vozač Rothaichnera, a nagađa se da će biti saslušan i Miroslav Tuđman, bivši ravnatelj HIS-a.

Pojedini mediji nagađaju da će Rothaichner biti saslušan preko videoveze. Ako se to ne dogodi, istražna sutkinja će zatražiti da ga sasluša njemački sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenog generala i bivšeg pomoćnika ministra obrane sumnjiči se da je 2000. g., odlazeći s mjesta zamjenika ministra obrane, iz sefa MORH-a odnio dragulje u vrijednosti od 5 milijuna dolara koje mu je 1993. predao Rothaichner kao jamstvo za dolare preuzete od MORH-a, za kupnju oružja potrebnog za obranu Hrvatske. Istraga protiv Zagorca pokrenuta je 9. ožujka 2007., a on je četiri dana kasnije na temelju međunarodne tjeralice uhićen u Beču, gdje živi posljednjih sedam godina. Iz pritvora je pušten nakon što je platio milijun eura jamčevine.

Ministarstvo pravosuđa austrijskim je vlastima 21. ožujka uputilo zahtjev za izručenjem Zagorca, ali se on protivi izručenju.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara