U utorak rasprava o razrješenju Miloševićevih branitelja

U  utorak rasprava o razrješenju Miloševićevih branitelja
HAŠKI sud (ICTY) zakazao je za idući utorak raspravu o zahtjevu britanskih odvjetnika Stevena Kaya i Gillian Higgins da ih se razriješi uloge branitelja po službenoj dužnosti bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, objavljeno je u četvrtak na web stranici ICTYa.

"Rasprava o zahtjevu Stevena Kaya i Gilian Higgins bit će održana 9. studenoga", potvrdio je glasnogovornik suda Jim Landale.

Zahtjev za razrješenje oni su podnijeli 27. listopada, pet dana prije odluke Žalbenog vijeća kojom je Miloševiću vraćeno pravo da se brani sam a branitelji su zadržani u rezervnoj ulozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U zahtjevu su istaknuli kako im odvjetnički kodeks ne dopušta da i dalje zastupaju klijenta koji odbija komunicirati s njima, kao i da ih ne zanima uloga "stand by" branitelja.

Naveli su i teškoće na koje su naišli tijekom dvomjesečnih pokušaja da organiziraju izvođenje dokaznog postupka obrane, prije svega vezane uz bojkot svjedoka koji je doveo do blokade procesa. U 12 tjedana dokaznog postupka obrane izveli su samo pet svjedoka.

Raspravno vijeće istodobno je naložilo Miloševiću da do petka podnese popis svjedoka koje namjerava ispitivati u nastavku suđenja od 9. do 11. studenoga.

Maratonsko haško suđenje Miloševiću traje od 12. veljače 2002. po 66 točaka optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Dokazni postupak obrane, za koji je vijeće odobrilo 150 radnih dana, počeo je 31. kolovoza. Suđenje se odvija u režimu trodnevnog radnog tjedna na preporuku liječnika, a prema prognozi Miloševićevih pravnih savjetnika trebalo bi završiti u prvoj polovici 2006. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara